Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor a anuntat marti depunerea propunerii sale legislative privind constituirea Fondului social pentru acordarea de ajutor suplimentar familiilor si persoanelor singure, cu venituri reduse, pentru incalzirea locuintei.

Potrivit propunerii legislative depuse de liderul grupului PNL din Camera, se constituie Fondul social pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor si persoanelor singure care utiliteaza gaze naturale, pacura sau alti combustibili lichizi pentru incalzirea locuintei si sunt beneficiare ale ajutorului pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati pentru plata energiei termice.

Sursa de constituire a Fondului social este sponsorizarea care va fi acordata de producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale si de petrol, care contribuie benevol la constituirea acestui fond, iar sumele reprezinta cheltuieli cu deductibilitate limitata pentru respectivele societati. Fondul social se constituie pe baza de protocol incheiat intre Guvern si producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale si petrol, care sponsorizeaza cu sumele respective din profiturile neasteptate obtinute ca urmare a exploatarii resurselor naturale (windfall profits).

Ajutoarele suplimentare vor fi acordate beneficiarilor de Ministerul Muncii, prin Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, in perioada ianuarie-martie si noiembrie-decembrie. Ajutorul porneste de la 100 de lei acordat familiilor si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaza pana la 155 de lei. Propunerea legislativa prevede o serie de cuatumuri, cel mai mic ajutor fiind de 10 lei, acordat familiilor si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaza intre 540,1 lei si 615 lei.

Tariceanu a prevazut si ca sumele date ca ajutor sa fie majorate in situatia in care preturile la gaze naturale, pacura sau alti combustibili lichizi se maresc pentru consumatorii individuali, transmite NewsIn.

In final, initiatorul mentioneaza ca sumele ramase neutilizate la sfarsitul fiecarui an vor fi repotate si utilizate in anul urmator, cu aceeasi destinatie.

In expunerea proiectului sau, Tariceanu a amintit ca a existat un Fond social constituit in 2008, in perioada in care era premier, prin OUG 14/2008, dar in 2009 programul a fost intrerupt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.