Prefectul judetului Valcea, Petre Ungureanu, a declarat marti la Realitatea FM, ca va semna ordinul de incetare a mandatului primarului Mircia Gutau, condamnat definitiv pentru luare de mita, dupa judecarea contestatiei in anulare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prefectul Petre Ungureanu a subliniat ca legile sub incidenta carora se afla situatia primarului municipiului Ramnicu-Valcea, Mircia Gutau, nu specifica un termen pana la care prefectul trebuie sa semneze eliberarea din functie a unui edil condamnat definitiv. Astfel, profitand de faptul ca legiuitorul a lasat la indemana prefectului termenul pentru emiterea ordinului, Ungureanu a precizat ca va astepta pana la judecarea cererii de suspendare a executarii pedepsei, transmite NewsIn.

"Nu am semnat ordinul, urmeaza sa-l eliberez. Nu e o situatie asa simpla, si legile- Legea statutului alesilor locali si Legea administratiei publice- fac trimitere la astfel de situatie, la incetarea mandatului inainte de termen al primarului. In lege e un termen rezonabil, de bun simt, pe care legiuitorul l-a lasat pe mana prefectului", s-a justificat Ungureanu, precizand ca va va profita de acest timp pentru a se gandi si a-si face datoria, astfel incat sa nu "greveze bugetul statului cu cheltuieli inutile" prin organizarea de alegeri daca instanta ii da dreptate lui Gutau.

Ungureanu, care este si avocat, a admis ca sunt totusi slabe sansele ca primarul din Ramnicu-Valcea sa aiba castig de cauza, dupa ce acesta a fost condamnat definitiv. "A fost condamnat, fara discutie. Este foarte important insa pentru mine si pentru Guvern daca stabilim o data a alegerilor si el obtine achitarea", a spus prefectul.

"Instanta, Tribunalul Alba-Iulia a trimis la primaria Ramnicu-Valcea vineri o copie a deciziei civile in care se constata ca primarul a fost condamnat. Primaria luase cu o zi inainte o hotarare de consiliu prin care a ales un viceprimar cu atributii de primar interimar, ei imi vor trimite mie probabil azi sau maine un referat intocmit de secretarul municipiului cu toate actele incidente, eu voi emite ordinul de incetare a mandatului, dar o spun clar, si poate sa insiste liberalii cat vor dori cu demisia mea, nu emit ordinul, mai sunt cate a zile, Inalta Curte se va pronunta in legatura cu cererea de suspendare a executarii formulata in cadrul contestatiei in anulare", a explicat prefectul la Realitatea FM.

Intrebat daca totusi nu trebuia sa emita deja ordinul de eliberare din functie a primarului definitiv, avand in vedere ca o instanta a decis deja ca Gutau se face vinovat de luare de mita, Ungureanu a insistat ca va mai astepta si i-a luat apararea edilului din Ramnicu-Valcea, despre care a spus ca a facut lucruri bune pentru municipiu. "Intr-o saptamana emit ordinul, care este problema? Nu am primit inca niciun document. Pentru ca textele de lege incidente in cauza nu prevad un termen expres, voi amana aceasta emitere a ordinului pana probabil la sfarsitul acestei saptamani. Dupa aceea emit ordinul, se fac alegeri pentru primarul interimar la municipiu cu atributii de primar. Trimit ordinul Ministerului de Interne si probabil la sfarsitul lui aprilie inceputul lui mai vor fi alegeri pentru primar", a spus Ungureanu.

"Eu stiu ce a facut primarul pentru Ramnic si nu mi-e usor sa emit ordinul asta. Mai ales ca sunt avocat si nu cred neaparat in justitia imanenta", a mai spus prefectul de Valcea.

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat luni ca liberalii solicita demiterea de urgenta a prefectului de Valcea, pentru ca nu a respectat legea si nu l-a eliberat din functie pe primarul orasului Ramnicu-Valcea, Mircia Gutau, condamnat definitiv.

Mircia Gutau a fost condamnat definitiv la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-o sentinta emisa in 27 ianuarie. Aceeasi pedeapsa a primit-o si viceprimarul Nicolae Dicu, alaturi de care Gutau a fost arestat in 2006 de DNA. Gutau a fost condamnat pentru luare de mita, iar Dicu pentru complicitate la luare de mita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.