Senatorii juristi au respins marti un amendament formulat de Iulian Urban (PDL) pentru completarea Legii ANI, prin care jurnalistii sa fie obligati sa depuna si sa faca publice anual declaratii de interese.

Amendamentul lui Urban sustinea ca "jurnalistii din presa scrisa si audio-vizual au obligatia sa completeze o declaratie de interese, acestia nu fac obiectul verificarilor ANI". "Declaratiile se depun la persoana desemnata si se publica pe pagina de internet a entitatii", a propus Urban. El a explicat ca amendamentul sau "este un prim-pas in care speram ca aceste legaturi bolnavicioase care s-au creat de foarte multe ori intre mediul politic, banul public si o parte din jurnalismul din Romania sa reuseasca sa fie eliminate in bunul interes al tuturor partilor implicate".

Senatorul PDL isi mai poate sustine amendamentul in plenul Senatului, care este camera decizionala in cazul Legii ANI.

La dezbateri organizatiile neguvernamentale s-au pronuntat impotriva initiativei lui Urban. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avadani, a sustinut ca "amendamentul asa cum este el formulat pune greutatea pe jurnalist". "Raspunderea pentru ceea ce se comunica publicului revine opereatorului, deci redactiei, deci persoanei juridice, raspunderea este solidara. Daca cerem jurnalistului sa-si faca declaratia de interese asta nu rezolva cu nimic problema patronului, care este probabil cel care ii dicteaza sa scrie intr-un fel sau altul. Deci mutam raspunderea asupra celui care la un moment dat poate fi silit sa scrie intr-un anume fel", a explicat Avadani, transmite NewsIn.

La randul sau, presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a comentat ironic ca se astepta la un text de lege impotriva "mogulilor". "Ma gandeam ca PDL, prin vocea domnului Basescu va da o lege impotriva mogulilor, dar vad ca o da impotriva jurnalistilor", a spus Grebla.

Avadanei a sustinut ca in momentul introducerii acestei prevederi in Codul deontologic reactia "jurnalistilor aceia amarati" a fost: "bine, eu imi depun declaratia de interese si in momentul in care patronul meu va vedea ca am 20 de actiuni la Fabrica de cojoace din Orastie, in momentul in care va fi nevoie de prima reducere de personal ma va da pe mine afara pentru ca eu mai am o sursa de venit".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.