Fostul vicepresedinte social-democrat Vasile Dancu face pe blogul sau o analiza a Consiliului National al PSD, afirmand ca partidul nu este un subiect al existentei pesedistului, "viu ca un prieten", ci este perceput ca un OZN, adica un "vehicul pentru functii" si subiect de discursuri.

"Nimic nou, nici o sclipire, nici o idee, nici o incercare de a aduce viata intr-un partid care pare deja condamnat", descrie Dancu senzatia pe care a avut-o urmarind, de la televizor, sedinta CN a PSD. "PSD este bun pentru ca sa fie subiect de discursuri, insa nu are drept de existenta intre preocuparile pesedistului de la varful piramidei. Poate sa fie un vehicul care te duce pana la o functie, sau OZN-ul acela despre care vorbeste insufletit Ion Iliescu, o data la patru ani, insa este greu de perceput ca subiect al existentei noastre, viu ca un prieten caruia ii esti dator sau prezent ca un patron care ti-a dat o misiune si un salar pentru ca trebuie sa faceti ceva pentru ceilalti", continua fostul vicepresedinte al PSD, relateaza NewsIn.

Dancu se opreste apoi asupra temelor si personajelor din partid care au animat sedinta. O mare parte din analiza este consacrata discursului lui Ion Iliescu. "Da, batranul a spus aceleasi lucruri care le-am auzit in ultimii 10 ani", spune fostul pesedist , care interpreteaza in cheie proprie mesajele transmise de Iliescu. "Incerc sa sintetizez fara a deforma: Suntem un partid mare care avem vocatia conducerii statului; Ne-am ratacit insa de valorile stangii, afisam ostentativ averile, facem spectacole americane, umblam in jeepuri cu girofar; Avem prea multi sefi, nu avem nevoie de democratie interna (ce vicepresedinti zonali?) zona principala este Bucurestiul sau Kisellef ori Atena. De aici va putem spune care sunt adevaratele probleme, iar camarazii veniti la Congres vor putea spune cat sunt de acord cu ele; nu este nevoie de competitie, nici de programe alternative, acestea fac rau partidului, stabilim noi, aici, ce vor vota cei care vin la Congres", afirma reprezentantul grupului de la Cluj.

"Oamenii din sala s-au obisnuit, isi trag cu ochiul, il lauda pe mosu pentru vitalitate, unii clevetesc, se bucura ca mai au acest apostol printre ei. Sunt fericiti, in schimb, pentru ca stiu ca nu vor fi pusi niciodata, de catre nimeni, sa faca ceea ce a zis Iliescu. Inteleg ca este o indignare ritualica, ca si cele de pe vremea PCR, de la orele de invatamant politic. (...) E adevarat, Iliescu este privit cu cinism ca o resursa, este tratat nu ca o relicva, imi cer scuze, ci ca si sfintele moaste. Oamenii se bucura cand aud melodia lui Iliescu, este un semn ca nu s-a schimbat nimic, ca mediul este previzibil. Daca l-ar respecta cu adevarat pe Iliescu, de ce nu incearca sa participe la o reforma veritabila care sa transforme PSD intr-un partid de stanga modern? Oare nu asta vrea Domnu Iliescu?", mai scrie Dancu pe blog.

Cat priveste sugestia facuta de Iliescu ca ar renunta la functia de presedinte de onoare, fostul senator noteaza cu ironie: "Un rauvoitor ca mine poate observa ca Iliescu nu a refuzat nicio functie, nici macar transformarea functiei de presedinte de onoare in prezenta executiva la toate sedintele. La functii spune mereu ca poate renunta oricand, dar niciodata nu a spus renunt, de azi incolo nu mai vreau. L-am vazut de multe ori plecand spre usa si spunand ca ar putea sa ne paraseasca, dar totdeauna au sarit unii sa-l aduca inapoi, iar intr-un anumit moment, cand nu a fost nimeni rapid sa-l opreasca, s-a intors singur peste vreo ora".

Dancu critica apoi faptul ca pesedistii ii identifica drept "colaborationisti" cu PDL pe Cristian Diaconescu sau Miron Mitrea si spune ca adevaratii colaborationisti pot fi gasiti simplu: urmarind judetele conduse de pesedisti unde ajung fondurile, dar si pe cei care isi negociaza cu adversarii scaparea de dosarele din justitie. "Daca o sa mai vedem multi razboinici ai luminii violet ca se bat cu pumnii in piept, ca Mitrea sau Diaconescu sunt oamenii lui Basescu, atunci poate unii vor putea prezenta intr-o zi si niste studiii de caz , sau best practices, cum spun pretentiosii , cu adevaratii colaborationisti. Trebuie sa ne uitam doar la alocatiile bugetare spre pesedistii din judete sau in tabloul electoral cu rezultatele lui Traian Basescu in turul II, pe judete si localitati, si sa cautam apoi la baietii cu poze imagini", mai scrie Vasile Dancu.

"Cei aflati la mana justitiei noastre sau DNA nu sunt deloc independenti in actiunea lor politica, negociaza cu puterea, direct sau indirect, se baga in seama sa isi amane procesele, il ataca pe Basescu sau pe altii de la putere poate si pentru ca nu au ajuns la o intelegere. Am vazut primari speriati cand a fost condamnat pedelistul de la Ramnicu-Valcea, is primari –clovni care se vopsesc in toate culorile, se imbraca de carnaval, doar pentru a masca frunzele morcovului imens care le-a crescut in dos
", mai spune fostul lider PSD.

Nici Adrian Nastase nu scapa criticilor lui Dancu, el fiind taxat pentru ca a spus ca il apreciaza pe Marian Vanghelie. "Nu am crezut vreodata ca o sa-l vad pe Adrian Nastase facand un gest atat de discordant cu credinta lui, decat in cazul lui Ion Iliescu, unde adularea este deja un ritual colectiv. E adevarat, banii nu au miros, poate ca nici voturile nu put, dar limitele demnitatii unui politician nu sunt de guma, domnule presedinte", ii transmite Dancu lui Nastase.

La finalul comentariului sau, Dancu posteaza, urmand exemplul din filmul "Politist. Adjectiv", cateva definitii ale politicianului, de unde nu lipseste nici explicatia ca politicianul este si o "persoana care face din politica un mijloc abil si demagogic de realizare a intereselor personale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.