Omul de afaceri liberal Viorel Catarama a anuntat joi ca si-a depus candidatura la sefia PNL, iar proiectul sau include intrarea la guvernare alaturi de PDL, readucerea in partid a celor care au plecat dupa 2008, stabilirea unor relatii "cordiale" cu fostii lideri Stolojan, Stoica, Musca.

"Voi candida pentru functia de presedinte al PNL avand ca principal punct al programului meu ideea de a participa la guvernare alaturi de PDL, in conditiile unei negocieri rezonabile care sa tina cont de forta actuala a celor doua partide pornind de la premisa ca atat PDL, cat si PNL sunt forte politice de dreapta care e bine sa colaboreze in interesul tarii si nu trebuie sa fie dezbinate", si-a anuntat Catarama candidatura.

"Principalul motiv pentru care eu sustin intrarea imediata la guvernare este apropierea ideologica si doctrinara intre cele doua partide. Nu exista niciun motiv serios, fundamental care sa faca ca doua partide de dreapta sa nu poata colabora la guvernarea Romaniei. Pot exista sentimente sau resentimente, chestiuni subiective, opinii personale ale unor oameni care poate au avut de suferit intr-o relatie cu PD, dar per total, ca institutie politica, PNL trebuie si poate sa guverneze alaturi de PD", a spus omul de afaceri liberal, transmite NewsIn.

Intrebat daca aceasta colaborare doctrinara o vede continuata in viitor intr-o alianta, Catarama a replicat ca nu ia in calcul o alianta sau o fuziune cu PDL, ci doreste doar "colaborare parlamentara si guvernamentala".

El a sustinut ca, desi este constient de "istoria" relatiilor PNL-PD, PNL - Traian Basescu, totusi "a venit momentul ca PNL sa lase istoria la locul ei si sa conlucreze cu acest partid de dreapta". Catarama a precizat ca Romania are nevoie de o guvernare de dreapta, cu larga sustinere parlamentara.

Viorel Catarama a subliniat insa ca nu a avut nicio negociere pana in acest moment pentru intrarea PNL la guvernare, iar proiectul sau se bazeaza doar pe ofertele facute publice de catre Traian Basescu si Emil Boc.

In plus, omul de afaceri liberal a precizat ca programul sau politic implica "abandonarea temporara a colaborarii cu PSD", "insa ca partid de dreapta, liberalii nu pot accepta nici modificarea cotei unice, si nici impozite suplimentare pe spinarea clasei de mijloc".

Cat priveste proiectul pe care-l va supune atentiei delegatilor la congres, omul de afaceri liberal s-a referit la readucerea in partid a tuturor parlamentarilor, primarilor, viceprimarilor si consilierilor care au plecat dupa 2008.

"PNL trebuie sa stabileasca relatii de colaborare, de cordialitate cu fostii presedinti Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, cu fosti membri marcanti ai PNL, cum ar fi Gheorghe Flutur, Gheorghe Stefan, Mona Musca. Nu este normal ca un partid sa aiba relatii incordate cu fostii sai presedinti si lideri marcanti. Oricare ar fi istoria si relatiile trecute, in beneficiul PNL este bine ca aceste relatii sa fie de colaborare si nu de infruntare", a mai sustinut Catarama.

Catarama s-a aratat dezinteresat modificarile statutare. "Pe mine ma intereseaza mai putin care va fi structura de conducere a partidului, mi-e absolut egal daca va fi sau nu prim-vicepresedinte, daca vor fi 5 sau 25 de vicepresedinti, n-are niciun fel de relevanta in acest moment aceasta chestiune. Singura relevanta este cum se pozitioneaza PNL dupa congres: la putere sau in opozitie, apoi restul sunt lucruri de detalii, prin care orice bun negociator sau orice bun conducator le poate rezolva fara probleme", a sustinut el.

60% castigator?

Intrebat ce sanse are de a castiga sefia PNL, Catarama a spus, potrivit sondajelor de opinie, "peste 60%" dintre liberali ar dori intrarea la guvernare. "Acesti delegati care vin la congres, indiferent ce li se spune, ce dispozitii primesc, ce simpatii sau antipatii au, pana la urma vor trebui sa decida fie sa ramana in opozitie, fie sa mearga la guvernare. Nu exista alta candidatura care sa ofere alta alternativa. Eu mi-am depus azi candidatura pentru ca nimeni nu a facut acest pas, desi starea de spirit este peste 60% ca partidul sa participe la guvernare. Daca aceasta va fi starea de spirit la congres, sansele de castig sunt suficient de mari", a comentat el.

Omul de afaceri a adaugat ca inca nu a discutat si nu a cerut sprijinul niciunui lider de filiala. "Vreau sa-mi lansez acest program, dupa care sa intru in discutii. Cei peste 2000 de delegati la congres vor avea liberatatea sa voteze intre aceste directii. In opozitie se merge cu Crin Antonescu, la guvernare se merge cu Viorel Catarama", a sintetizat el.

In opinia lui Catarama, campania interna trebuie bazata pe mijloacele moderne, pe mass-media, pe bloguri, pe internet si nu pe daruri sau cadouri, ori de dispozitii date de unii dintre sefi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.