Premierul Emil Boc le-a cerut marti deputatilor sa adopte cat mai urgent Statutul minoritatilor nationale, de patru ani blocat in Parlament.

Miza Statutului minoritatilor este insemnata pentru UDMR, adoptarea lui fiind echivalenta cu obtinerea autonomiei culturale pentru comunitatea maghiara, transmite Gandul.

Proiectul prevede constituirea unor organisme ale minoritatilor, denumite Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale, care ar urma sa decida in privinta infiintarii sau desfiintarii unor scoli, a destituirii directorilor unitatilor culturale, de invatamant sau presa, precum si a programei scolare referitoare la limba materna si istoria proprie. In plus, aceste Consilii Nationale ale Autonomiei ar functiona ca autoritati administrative autonome cu personalitatea juridica, finantate din bugetul de stat. In atributiile lor ar mai intra si elaborarea unor strategii pentru punerea in valoare a patrimoniului cultural mobil al minoritatilor.

Cititi mai multe in Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.