Agentia Nationala de Integritate a costatat ca Mircea Dinescu se afla intr-o situatie de incompatibilitate intrucat este membru al CNSAS si administreaza si doua societati comerciale.

Agentia Nationala de Integritate a constatat faptul ca Mircea Dinescu se afla, incepand cu data de 27.03.2006, in stare de incompatibilitate, intrucat detine simultan atat calitatea de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), cat si functia de administrator al unor societati comerciale, se arata intr-un comunicat.

In martie 2006, Dinescu a fost numit in functia de membru al CNSAS, functie asimilata celei de secretar de stat. Potrivit prevederilor Legii nr. 144/12007, republicata, membrii CNSAS au obligatia declararii averii si a intereselor.

ANI s-a sesizat din oficiu in urma unor articole de presa care semnalau posibila stare de incompatibilitate a lui Dinescu, in calitate de membru al Colegiului CNSAS. Conform Agentiei, in urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, a rezultat ca Mircea Dinescu a desfasurat activitati si a inregistrat venituri dupa cum urmeaza:

  1. incepand cu data de 19.02.2004, Dinescu detine functia de administrator unic la S.C. AGROINDUSTRIALA S.R.L. GIUBEGA.
  2. in perioada 15.12.2005 – 14.11.2008 el a detinut si exercitat efectiv functia de administrator unic al S.C. GRADINA CU VISINI S.R.L.
  3. S.C. AGROINDUSTRIALA S.R.L. GIUBEGA si S.C. GRADINA CU VISINI S.R.L. au desfasurat activitate comerciala in mod neintrerupt si au inregistrat in perioada 2006 - 2008, venituri in suma totala de 6.145.388 RON și profit in suma totala de 2.058.010 RON.

"In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie, conform prevederilor legale", precizeaza ANI.

Incompatibilitatea constata constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective, ceea ce inseamna ca Mircea Dinescu si-ar putea pierde calitatea de membru al CNSAS, comenteaza Realitatea TV.

Dinescu nu exclude eliminarea sa din CNSAS cu ajutorul ANI: Posibil, poate vor mai multa liniste!

Mircea Dinescu a declarat miercuri pentru NewsIn ca va contesta actul ANI deoarece nu vede o incompatibilitate intre studierea dosarelor Securitatii la CNSAS si afacerile pe care le are in domeniul agricol, si nu exclude ideea ca prin ANI sa se incerce eliminarea sa din CNSAS. "Nu ma simt in nicio stare de incompatibilitate. Faptul ca citesc dosarele Securitatii nu are legatura cu afacerile mele. Aceasta Agentie de Integritate este o mica institutie de teroare in mana unor domni, condusa de un tip care a inregistrat doi jurnalisti. Acolo ar trebui sa stea un inger dalb", a declarat Dinescu. El spune ca, desi cunostea prevederile legii, nu a recurs la subterfugii ca alte persoane cu functii similare si nu a trecut firmele pe care le detine pe numele rudelor. El a mai precizat ca "Gradina cu visini" nu mai exista, iar la societatea ce are obiect de activitate in agricultura e cea cu care a intrat in afaceri si nu poate renunta la ea.

Dinescu a mai declarat ca a fost chemat la ANI in data de 28 decembrie 2009, unde se lucra "in draci", "dupa ce a fost investit Traian Basescu ca presedinte". "Vin tot soiul de gainari sa faca ordine in integritatea romaneasca. Intr-o tara putreda a devenit aceasta institutie de fapt o arma ordinara in mana unor politicieni pe care nu vreau sa-i numesc", a mai spus Dinescu, intr-o alta declaratie, dar pentru Realitatea TV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.