Senatorul PDL Iulian Urban a afirmat marti ca a inaintat un amendament la un proiect de modificare a Legii Agentiei Nationale de Integritate potrivit caruia jurnalistii ar urma sa fie obligati sa depuna la ANI declaratii de interese, nu insa si de avere, pentru a li se proba integritatea morala.

"Nu vad o explicatie pentru care jurnalistii, formatorii de opinie, cei care se manifesta in spatiul public nu ar fi dispusi, daca tot vorbim de transparentizarea activitatii jurnalistice din Romania, sa depuna declaratii de interese. Nu se pune problema declararii averilor, pentru ca nu sunt platiti din bani publici", a declarat Urban, citat de NewsIn.

"Atata timp cat am avut o multime de suspiciuni, mai ales ca, in ultima vreme, campania electorala a scos la iveala tot felul de ciudatenii, tot felul de oameni care sunt in consilii de administratie, pe la firme, care au tot felul de interese, care sustin o grupare dintr-un partid impotriva alteia, un partid impotriva altuia, haideti sa mergem toti cu o forma de transparenta a acestei activitati. (...) O declaratie de interese nu face rau absolut nimanui si in momentul de fata in Romania va fi o garantie in plus pentru consumatorul de presa. Declaratia de interese se depune conform legii la seful departamentului de resurse umane, iar sanctiunile sunt cele cuprinse in lege", a mai sustinut senatorul PDL. El a mai precizat ca Senatul este camera decizionala in acest caz.

Totusi, Urban a afirmat ca "nu toata lumea care scrie pe un blog intra in categoria jurnalistilor", iar daca amendamentul sau va trece de plen "s-ar putea sa asistam la o primenire a jurnalismului romanesc".

Jurnalistii raspund "provocarii"

Recomandarea ca jurnalistii sa-si faca publica declaratia de interese sau sa o depuna la managerii companiilor de presa este inclusa in Codul Deontologic al CRP, deci exista ca masura de autoreglementare a profesiei.Grija domnului senator PDL Urban fata de onestitatea jurnalistilor este remarcabila si induiosatoare. Seamana cu cea a diverselor personaje mai mult sau mai putin publice, care au facut un sport la moda din demonizarea noastra, intretinand confuzii voite si reducandu-ne deliberat la acelasi numitor. Eu cred ca domnul senator PDL intelege sensul autoreglementarii unei meserii vocationale. Mai putin metaforic, il asigur ca suntem capabili sa ne facem curat in curte si curtea noastra ne priveste exclusiv”, a transmis presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, prin intermediul unui comunicat.

Ziaristul Ion Cristoiu considera ca propunerea senatorului PDL Iulian Urban este una benefica, urmand sa contribuie la imaginea publica a breslei si sa elimine suspiciunile. "E o initiativa buna cata vreme jurnalistii nu au si afaceri care intra in contradictie cu statutul lor. Initiativa ar putea contribui la imaginea publica a jurnalistilor. Am putea lupta astfel impotriva zvonurilor si suspiciunilor fata de breasla noastra, despre care circula multe prostii. Am putea usor contracara suspiciuninile ca ne putem ocupa si cu ceva care intra in contradictie cu statutul nostru de jurnalisti. Din punct de vedere juridic, majoritatea jurnalistilor, lucrand pentru firme private, nu vad obligativitatea unei astfel de prevederi. Dar ar fi benefica. Eu nu am nimic impotriva si as fi dispus sa imi depun declaratia de interese, chiar si declaratia de avere", a declarat, pentru NewsIn, Ion Cristoiu.

Cristian Tudor Popescu saluta, si el, propunerea senatorului PDL. "Salut aceasta initiativa pe care la randul meu am propus-o prin Clubul Roman de Presa in urma cu apraximativ doi ani, dupa cazul Bogdan Chiriac. La momentul respectiv eu am recomandat ziarelor ca redactorii sa isi depuna la conducerea ziarelor declaratiile de interese, lucru care s-a intamplat cel putin la Gandul. Era, insa, doar o recomandare, mi se pare o idee buna sa fie o obligatie", a declarat, pentru NewsIn, senior editorul de la ziarul Gandul.

Ziaristul Catalin Tolontan se declara de acord cu propunerea ca jurnalistii sa depuna declaratii de interese la ANI, sugerand insa, ironic, ca de acest lucru sa se ocupe Elena Udrea,"care are pasiunea declarata de a scotoci in viata jurnalistilor". "Sunt de acord cu initiativa. Si de acest lucru sa se ocupe Elena Udrea, care are pasiunea declarata deja in privinta scotocirii in viata jurnalistilior", a declarat, pentru NewsIn, redactorul-sef al ziarului Gazeta Sporturilor.

Redactorul-sef adjunct al ziarului Adevarul, Grigore Cartianu, considera "o ciudatenie" propunerea si o vede drept o proba a integritatii. "Propunerea senatorului Urban este o ciudatenie, pentru ca ANI se ocupa de oameni cu functii publice, demnitari in slujba statului, dar nu as avea nimic impotriva daca s-ar adopta o astfel de masura. La o adica, ar putea fi destul de bine sa fie probata cumva integritatea ziaristilor", a declarat Cartianu pentru NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.