Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a spus ca este posibil ca democrat-liberalii sa-si aleaga noua conducere pana la sfarsitul lunii iunie chiar si in conditiile in care alegerile interne vor incepe de la baza partidului catre varf.

Blaga a apreciat ca modificarile necesare statutului PDL care vor fi propuse de comisia speciala sunt reduse numeric. "Cred ca va trebui sa lucram in doua subcomisii, una care sa se ocupe de statut si una de programul politic. Eventuale abordari ale programului politic vor trebui sa se reflecte si in statut. Nu cred, de altfel, ca va trebui sa modificam mai mult de 10-12 articole din statut", a spus pedelistul inainte de sedinta de constituire si organizare a comisiei, transmite NewsIn.

In privinta modificarii siglei, Blaga a evitat sa se pronunte, dar a apreciat ca unii colegi de-ai sai au tratat superficial aceasta tema prin propunerile facute. "Nu vreau sa le comentez, fiecare dupa cum crede de cuviinta. Acum poate unii au abordat cam lejer tema respectiva, dar este una extrem de serioasa si o vom discuta", a spus Blaga.

El s-a aratat rezervat fata de propunerile de crestere a ponderii Colegiului Director al partidului in luarea deciziilor si indirect a influentei filialelor afirmand ca atributiile Colegiului sunt identice cu cele ale Biroului Permanent National. "Am vazut abordari de genul intarirea puterii Colegiului Director. Absolut de acord, insa sa nu uitam ca prin statut toate drepturile pe care le are Biroul Permanent le are si Colegiul Director. BPN este parte a Colegiului la care se adauga toti presedintii de organizatie", a spus Blaga.

Desfasurarea Conventiei Nationale ar putea avea loc la sfarsitul lui iunie sau, cel mai tarziu, in toamna. In privinta procedurii, Blaga a fost categoric in favoarea inceperii procesului alegerilor interne de la baza partidului catre varful ierarhiei. "Eu cred ca ar putea sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie, dar cu alegeri, normal, pornite de jos in sus. Noi nu suntem intr-o situatie de criza si nu suntem obligati sa mai procedam cum am procedat in trecut. Fie ca a fost situatia extrem de delicata din 2000 cand am fost obligati la Conferinta Nationala Extraordinara sau inainte, cand ne-am rupt de FSN, am fost obligati sa pornim cu alegeri de sus in jos pentru ca am fost fortuiti", a conchis Blaga.

Noua sigla PD-L: Preda are mere, Oltean cere pere

Vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a apreciat ca importanta Colegiului Director al partidului ar trebui sa creasca in conditiile in care acesta asigura mai bine reprezentarea liderilor filialelor judetene si a propus ca formatiunea sa se numeasca Partidul Popular si sa aiba ca sigla inima. "Eu am propus o noua organizare a partidului adaptata acestui moment in care guvernam si anume atributiile sa fie preluate in principal de Colegiul Director, unde exista o reprezentare acoperitoare pentru intregul teritoriu. Biroul Permanent National sa fie mult mai suplu, format din mult mai putine persoane: presedintele, secretarul general, cativa vicepresedinti, liderii celor doua grupuri parlamentare, trezorierul", si-a precizat Frunzaverde pozitia pe care a exprimat-o si la recenta intalnire a conducerii partidului de la Poiana Brasov.

Cresterea importantei Colegiului Director ar urma sa fie secondata de convocarea mai frecventa a acestui for. "Deciziile pe termen mediu si scurt sa fie luate in Colegiul Director, din care sa faca parte liderii organizatiilor judetene, presedintele si secretarul general, aceasta instanta a partidului urmand sa se intruneasca institutional o data pe luna", a declarat Frunzaverde.

El a avansat mai multe variante de sigla a partidului printre care inima si roza vanturilor. "Propunerea mea a fost ca PDL sa se numeasca Partidul Popular si sa preia toata simbolistica partidelor populare europene, adica inclusiv sigla. Sigla pentru un partid popular este inima, simbolul european agreat la nivelul PPE (...) A doua alternativa care s-a conturat la Brasov este de a ramane partid democrat liberal, sigur tot afiliat PPE si de a pastra simbolurile pe care le avem in acest moment", a spus Frunzaverde. El a mentionat ca varianta de sigla si roza vanturilor despre care a spus ca este "un simbol universal".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.