Guvernul a decis infiintarea Agentiei pentru acordarea cetateniei si promovarea acestei initiative printr-o ordonanta de urgenta, a declarat vineri, premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.

Boc a precizat ca infiintarea acestei agentii va facilita procedurile de acordare a cetateniei.

Constituirea acestei Agentii a fost anuntata si de presedintele Traian Basescu zilele trecute, in cadrul vizitei din Republica Moldova. Presedintele a spus ca Agentia va avea sediul la Bucuresti si unitati teritoriale la Iasi, Galati, Suceava, Cluj si Timisoara.

Basescu a prezentat si un bilant al dosarelor de cetatenie rezolvate pe parcursul anului trecut, aratand ca in 2009 au fost procesate 20.000 de dosare. "14.000 de cetateni au primit deja cetatenia, restul sunt programati sa vina sa depuna juramantul. Practic s-au acordat 20.000 de cetatenii in cursul anului 2009. Speram ca odata cu infiintarea noii agentii viteza de procesare a dosarelor sa creasca in asa fel incat niciun cetatean al Republicii Moldova sa nu simta umilinta birocratica de a astepta dincolo de termenul prevazut de lege", a spus Traian Basescu, transmtie NewsIn.

Completarile privind extinderea sau simplificarea unor prevederi ale Legii cetateniei au fost decise de autoritatile de la Bucuresti dupa violentele postelectorale din aprilie 2009 de la Chisinau, cand fosta guvernare comunista a acuzat Romania de implicare intr-o tentativa de lovitura de stat, a reimpus obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani si a intimidat jurnalistii romani care relatau la Chisinau, obligandu-i sa paraseasca tara.

Dupa ce Senatul a adoptat OUG 36/2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este simplificata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor, presa rusa a scris ca Romania se pregateste de "absorbtia" Republicii Moldova. Noua forma a legii elimina, printre altele, durata de patru ani de sedere in Romania pentru redobandirea cetateniei, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei. Legea cetateniei a starnit, de altfel, in ultimii ani, numeroase controverse la Chisinau, dar si la nivelul Uniunii Europene.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie va functiona sub coordonarea Ministerului Justitiei si va avea aproximativ 120 de angajati, din care 30 vor fi detasati de la Directia Cetatenie din cadrul MJ, care se va desfiinta, restul urmand sa fie detasati de la MAE si MAI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.