Presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a adresat joi o scrisoare deschisa liderilor liberali si social-democrati prin care le recomanda sa formeze Alianta Social-Liberala, care sa aiba un program politic comun si sa constituie un guvern din umbra, capabil sa rastoarne in 2012 guvernarea PDL.

Epistola lui Voiculescu incepe cu avertisment adresat PSD si PNL ca alegerea unor noi conduceri si restabilirea linistii interne nu vor fi suficiente pentru a transforma aceste partide in opozanti suficient de puternici ai democrat-liberalilor. "Cineva va ajunge sau va ramane presedinte la PSD. Si? Va inceta dezertarea parlamentarilor? Primarii ramasi fara fonduri nu vor mai trece de partea puterii? Vor creste pensiile sau salariile din educatie si sanatate? Mi-e teama ca nu. La PNL, foarte probabil, Crin Antonescu isi va reimprospata echipa. Si? Parlamentarii si primarii PNL vor rezista ispitei scurtaturii spre putere? Fiscalitatea va deveni eficienta si flexibila? Sunt, din nou, sceptic. La PC se schimba garda. Vor veni, sper, lideri tineri, inteligenti, determinati. Vor propune si promova o noua viziune! Si?", se intreaba Voiculescu, transmite NewsIn.

El sustine ca puterea noilor lideri ai opozitiei va fi considerabil mai redusa decat cei care controleaza Parlamentul, Guvernul, presedintia si serviciile secrete, despre care fondatorul PC spune ca provin din "celalalt partid". Telul maximal pe care si l-ar putea propune presedintii PSD si PNL ar putea fi doar statutul simbolic de "lider al opozitiei", statut pentru care cele doua formatiuni politice s-ar eroda si mai mult in ochii opiniei publice, mai scrie fondatorul PC.

"Este nevoie acum, nu peste doi ani, de o Alianta Social-Liberala. PSD si PNL trebuie sa inteleaga ca nu se lupta cu un partid, ci cu un sistem care dispune integral de resursele institutionale, financiare si coercitive ale statului roman", sustine Dan Voiculescu precizand ca o alianta conjunturala intre PSD si PNL, formata inaintea scrutinului legislativ din 2012 nu va putea fi credibil in conditiile in care constituirea aliantei va fi fost precedata de doi ani de atacuri reciproce. Voiculescu nu precizeaza in scrisoarea sa daca isi doreste ca si PC sa faca parte din alianta social-liberala pe care o propune.

"Daca cineva isi face iluzii ca in 2012 poate castiga puterea, chiar intr-o alianta, obtinand 54-55% din voturi inseamna ca s-a nascut dupa 6 decembrie 2009. Actualul regim nu poate fi schimbat decat cu peste 70% din voturi", spune Dan Voiculescu apreciind ca in 2012 nu trebuie schimbat doar partidul care guverneaza acum, ci un regim instituit dupa ultimele alegeri prezidentiale, regim care consta in subordonarea institutiilor statale puterii unui singur om.

"Pentru ca PSD si PNL sa nu devina, treptat, doar partide istorice, trebuie formata, in cel mai scurt timp, Alianta Social Liberala, trebuie elaborat un program politic temeinic si trebuie construit un guvern din umbra solid, care, prin contrast, sa demonstreze precaritatea Executivului in functie si sa-i convinga pe romani ca exista alternativa", propune Voiculescu in incheierea scrisorii deschise adresata nu doar presedintilor Crin Antonescu si Mircea Geoana, ci si posibililor succesori la sefia PSD ai acestuia din urma, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea si Adrian Nastase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.