ANI a sesizat Parchetul ICCJ in cazul fostului ministru liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru fals in declaratii, dupa ce donatii cu o valoare de peste 170.000 de lei pentru campania electorala din 2008, virate direct in contul sau, nu au fost mentionate distinct in declaratia de avere.

Potrivit comunicatului remis marti de ANI, institutia s-a sesizat din oficiu in urma publicarii unui articol in "Academia Catavencu", in data de 15 aprilie 2009. In urma analizarii informatiilor si documentelor primite de la alte institutii, referitoare la anii fiscali 2005 - 2008, a rezultat ca Eugen Nicolaescu a detinut, intre 2005 si 2008, conturi bancare la BCR, Raiffeisen Bank si Bancpost. In urma rulajelor din perioada 30 octombrie 2008 - 15 decembrie 2008, in contul deschis la BCR a fost depusa suma de 174.200 lei. Conform extraselor de cont, s-a constatat ca cei 174.200 de lei au fost integral utilizati pentru plata unor bunuri promotionale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate in ziar, carti vizita, carti postale, caciuli, fulare).

In declaratia de avere inregistrata in 3 iunie 2009, fostul ministru nu a mentionat sumele rulate prin contul bancar deschis pe numele sau la BCR. "Facand uz de dreptul prevazut de lege de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare, fata de cele de mai sus Nicolaescu Gheorghe Eugen a declarat ca sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice si constituie cotizatii aferente campaniei electorale", se arata in comunicat.

ANI precizeaza ca, potrivit Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, sursele de finantare ale unui partid politic sunt "cotizatii ale membrilor de partid, donatii, legate si alte liberalitati, venituri provenite din activitati proprii, subventii de la bugetul de stat", iar "donatiile si legatele primite dupa deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electorala numai dupa declararea lor la AEP". Acelasi act normativ prevede ca "donatiile de bunuri si servicii prestate cu titlu gratuit vor fi reflectate in contabilitate".

Totodata, Legea 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI prevede ca declaratiile de avere si de interese trebuie completate la toate rubricile, inclusiv la cea cu privire la "cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata, din partea unor persoane, organizatii, societati comerciale ... inclusiv burse, credite, garantii, decontari de cheltuieli sau alte asemenea, a caror valoare individuala depaseste 300 de euro". "Pe cale de consecinta, depunerile efectuate in timpul campaniei electorale in contul bancar al domnului Nicolaescu Eugen reprezinta donatii a caror valoare individuala depaseste suma de 300 de euro", arata comunicatul ANI.

Institutia precizeaza ca, in declaratia de avere din 3 iunie 2009, Nicolaescu a omis sa mentioneze donatiile din perioada 30 octombrie 2008 - 15 decembrie 2008 in contul bancar deschis pe numele sau la BCR, iar acest lucru constituie "un indiciu temeinic" privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii. ANI sustine ca fostul ministru a fost instiitat in data de 16 iulie 2009 cu privire la declansarea procedurii de verificare.

Nicolaescu se apara

"Cum sa declar un cont daca el nu mai exista? In plus, fiind cont de campanie, el este gestionat de mandatarul financiar, nu de mine", a precizat Nicolaescu pentru NewsIn, aratand ca acel cont a functionat, asa cum se precizeaza si in comunicatul ANI, pana la 15 decembrie 2008, iar declaratia sa de avere a fost completata dupa 31 decembrie 2008. "O sa mergem in justitie, o sa facem si expertize daca e cazul", a declarat deputatul. Nicolaescu a mai spus ca nu vrea sa comenteze demersul ANI si nu vrea sa "arunce cu pietre" in nimeni, precizand ca probabil va face o declaratie de presa pe aceasta tema in perioada urmatoare. In prezent, Nicolaescu se afla la cel de-al treilea mandat succesiv de deputat in Parlamentul Romaniei, iar in perioada 2005 - 2008 a fost ministrul Sanatatii.

ANI: Eugen Nicolaescu a fost informat despre verificare si s-a prezentat la sediul ANI de doua ori

Eugen Nicolaescu a fost informat despre declansarea procedurii de verificare a declaratiei sale de avere si s-a prezentat la sediul Agentiei de Integritate de doua ori pentru a lua cunostinta despre actele dosarului si pentru a aduce lamuriri, precizeaza ANI intr-un comunicat de presa. Precizarea Agentiei de Integritate arata ca Nicolaescu a fost informat prin trei comunicari succesive - respectiv la 16 iulie 2009, 7 august 2009 si 24 august 2009 - despre declansarea procedurii de verificare si cu privire la dreptul de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta elemente justificative.

Astfel, se arata in comunicat, in urma invitatiei transmise fostului ministru in data de 26 august 2009, acesta s-a prezentat la sediul ANI in 7 septembrie 2009 pentru a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului si pentru a aduce lamuriri cu privire la aspectele consemnate de inspectorul de integritate.In 29 octombrie 2009, Nicolaescu s-a prezentat a doua oara la sediul Agentiei pentru discutii suplimentare pe marginea actelor si lucrarilor din dosar. Comunicatul mai precizeaza ca actul de constatare prin care a fost sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a fost transmis lui Eugen Nicolaescu in data de 9 decembrie 2009 si retransmis in 18 ianuarie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.