Cei 21 de membri ai Comisiei care va fi infiintata in PDL vor avea ca sarcina, printre altele, studierea oportunitatii schimbarii denumirii partidului si a siglei, secretarul general Vasile Blaga pronuntandu-se deja in favoarea unui asemenea demers.

Existenta Comisiei de modificare a statutului PDL va fi oficializata dupa sedinta Colegiului Director al partidului ce urmeaza sa aiba loc sambata, la Brasov. "Sunt discutii pe care le avem in PDL si vom discuta in Comisia de statut despre oportunitatea modificarii siglei si numelui", a spus vicepresedintele Gheorghe Flutur luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PDL, desfasurate luni.

Secretarul general Vasile Blaga s-a pronuntat deja in favoarea unor asemenea schimbari, cu rezerva ca o decizie definitiva este apanajul exclusiv al Conferintei Nationale a partidului, programate a avea loc in acest an. Pe de alta parte, Blaga a spus ca modificarea trebuie facuita din timp, astfel incat noul nume al partidului sa poata fi impus in perspectiva urmatorului ciclu electoral.

"Orice se poate discuta, sa ne numim si Partidul Popular. Care ar fi problema? Dar decizia o ia congresul. Sigur, cred si eu ca este timpul unor decizii rapide in acest sens", a declarat Blaga. In ceea ce priveste o eventuala preferinta a sa pentru orientare crestin-democrata a PDL, Blaga spus: "Partidele populare au o tenta puternica crestin-democrata".

In schimb, europarlamentarii PDL Monica Macovei si Cristian Preda, care au prezentat luni conducerii partidului o serie de propuneri de modificare a statutului, nu au inca un punct de vedere pe tema denumirii partidului. "Sunt multi membri ai partidului care se gandesc la lucrurile astea si va promitem ca ne vom exprima si noi. E un partid popular ce cuprinde un numar mare de sensibilitati si tema este in curs de reflectie", a spus Preda.

Ideea vine de la Voinescu?

Deputatul PD-L Sever Voinescu a declarat luni ca formatiunea din care face parte are nevoie sa-si clarifice docrina, sa schimbe sigla deoarece trandafirii sunt "simbol socialist", dar si denumirea.

"Eu sunt unul dintre cei care militeaza pentru schimbarea siglei partidului, poate si a numelui partidului, pentru ca pana la urma si sigla si numele trebuie sa exprime mai exact identitatea politica a partidului", a spus Voinescu, la Realitatea FM, vorbind despre schimbarile care trebuie sa aiba loc in PD-L, transmite NewsIn.

In ceea ce priveste doctrina partidului, democrat-liberalul apreciaza ca PD-L trebuie sa apartina si doctrinar curentului popular european, de care apartine deja institutional si politic. "PD-L apartine - si institutional si politic- si trebuie sa o faca si doctrinar marelui curent popular european. PD-L im mod clar va trebui sa aiba o unica directie ideologica, ea nu poate fi decat ideologia populara europeana", a spus Voinescu.

Sever Voinescu a explicat ca PD-L are nevoie de o regandire a intregii politici interne a partidului in ceea ce priveste resursele umane, promovarea si favorizarea competentelor, deopotriva profesionale si politice, si deschiderea partidului in privinta deciziilor importante. "In acest moment in PD-L deciziile se iau intr-un cerc stramt, ceea ce nu mai este propriu pentru un partid care se apropie de cota de 40%, care are prim-ministru, care a castigat alaturi de presedinte alegerile prezidentiale. PD-L de astazi nu mai este cel de acum zece ani, acest lucru trebuie sa se reflecte si in atitudinea partidului, in procedurile si felul in care partidul se exprima", a spus Voinescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.