Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul deputatului PNL Mihaita Calimente pentru cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de fals in declaratii si evaziune fiscala, informeaza un comunicat remis joi de Agentie.

Potrivit comunicatului, Agentia s-a sesizat din oficiu in urma unui articol publicat in data de 11 martie 2009 de „Academia Catavencu”, potrivit caruia Calimente nu ar fi respectat dispozitiile legale privind completarea si depunerea declaratiilor de avere si de interese.

In urma verificarilor a rezultat ca datele inscrise in declaratia de avere aferenta anului fiscal 2008, depusa de parlamentar in data de 12 iunie 2009, sunt incomplete si inexacte. Potrivit ANI, Calimente nu ar fi mentionat un autoturism Renault, instrainat in 28 ianuarie 2009, iar datele privind depozitele bancare fac referire la sume mai mari decat cele detinute in realitate sau ar fi mentionate chiar depozite bancare inexistente. Astfel, in declaratia de avere completata pentru anul 2008, deputatul mentioneaza un depozit bancar in valoare de 35.000 de lei, in realitate acesta fiind de 40,49 lei, iar un alt depozit bancar, cu 25.000 de euro, nu ar exista. Calimente a avut totodata deschis un cont cu 122.249,4, fara a preciza moneda. Acest cont ar reprezenta recuperarea unui debit de la o persoana fizica si continea, la data de 31 decembrie 2008, 1985,93 lei.

Deputatul liberal ar mai fi mentionat in declaratia de avere pentru anul fiscal 2008 suma de 36.000 de lei obtinuta in urma exercitarii profesiei de avocat, lucru neconfirmat insa de documentele transmise Agentiei de institutiile competente, potrivit carora acesta nu figureaza cu vreun venit obtinut in acest mod, transmite NewsIn.

De asemenea, deputatul mentioneaza in declaratia de avere aferenta anului fiscal 2008 suma de 53.000 de lei, reprezentand indemnizatia de deputat. Conform informatiilor transmise Agentiei de institutiile competente, veniturile obtinute pe parcursul anului 2008, in calitate de parlamentar, au fost de 67.026 lei.

Comunicatul precizeaza ca mentionarea in declaratia de avere a sumei de 36.000 de lei, ce ar fi fost obtinuta in urma exercitarii profesiei de avocat, venit ce nu au fost declarat organului fiscal in vederea impozitarii, "constituie indiciu temeinic de savarsire a infractiunii de evaziune fiscala".

"Aspectele mentionate anterior constituie indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta", se arata in comunicat.

Agentia precizeaza ca Mihaita Calimente a fost informat despre declansarea procedurii de verificare.

Mihaita Calimente a declarat ca demersurile facute de ANI in cazul sau reprezinta "niste aiurisme" si actiuni cu caracter politic, desi a admis ca este posibil sa fi completat gresit declaratia de avere.

"Sunt niste aiurisme. Poate am facut niste greseli, insa acuzatiile ANI este clar ca vin din politica. Pe-aia care tac, nu-i ataca nimeni, dar pe cei care vorbesc, da. Este o inscenare, e la fel ca o politie politica", a sustinut deputatul PNL.

Calimente a precizat ca ANI ar fi trebuit sa-l cheme pentru a lamuri faptul ca nu poate fi vorba despre evaziune fiscala, cel mult de completarea gresita sau incompleta a declaratiei de avere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.