Plenul reunit al Parlamentului a adoptat joi bugetul de stat pe 2010, in favoarea acestuia inregistrandu-se 192 voturi, iar impotriva 138.

Parlamentul a adoptat in 40 de minute bugetele a 27 institutii

Plenul Parlamentului a adoptat joi bugetele a 27 institutii in mai putin de o ora, dupa ce liderii grupurilor parlamentare ale PDL si PSD au convenit sa grabeasca adoptarea Legii bugetului de stat prin renuntarea la sustinerea amendamentelor respinse de catre comisii.

Bugetul Ministerului Educatiei a fost adoptat cu 157 voturi favorabile si 112 "impotriva". Anexa privind bugetul Ministerului Sanatatii a primit 169 voturi favorabile, 119 "impotriva" si o abtinere. Bugetul Ministerului Culturii si Patrimoniului National a fost aprobat in forma Guvernului cu 165 voturi "pentru", 111 "impotriva" si doua abtineri.

Astfel, parlamentarii au votat bugetele Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Public, Agentiei Nationale de Integritate, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Academiei Romane, Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, Oficiului National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Agentiei Nationale de Presa AGERPRES.

Tot in acelasi interval, au fost votate bugetele prevazute pentru Institutul Cultural Roman, Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorala Permanenta, Consiliul Economic si Social, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, dar si cel prevazut pentru Ministerul de Finante-Actiuni Generale.

Singurele amendamente dezbatute au fost cele care vizau Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Autoritatea Electorala Permanenta. Astfel, in bugetul STS au fost transferati 5000 mii lei de la capitolul "Active nefinanciare" la capitolul "Ordine publica si siguranta nationala", iar bugetul CNCD a fost amendat, prin includerea unui asterisc ce vizeaza cuprinderea in anexa la bugetul institutiei si a numarului aferent Membrilor Colegiului director ce urmeaza a fi numiti de Parlament la inceputul anului 2010. Ambele amendamente au fost aprobate in comisiile reunite de buget-finante.

Votarea anexelor a fost intrerupta de o interventie a deputatului PDL Costica Canacheu care a observat ca la bugetul Ministerului Apararii a fost prevazuta, dintr-o eroare materiala, cresterea cheltuielilor pentru cotizatii la organisme internationale, inclusiv NATO, in conditiile in care acestea ar trebui sa scada. Canacheu a cerut corectarea erorii si reluarea votului privind amendamentul vizat.In schimb, Aura Vasile a spus ca acest lucru ar fi neregulamentar. "Regulamentar, s-a dat votul pe bugetul Ministerului Apararii. Daca se va relua votul, orice parlamentar cu amendamente respinse ar putea cere reluarea votului", a apreciat deputatul PSD. In fata opozitiei social-democratilor, Canacheu a renuntat la solicitarea sa.

Inainte de votul final al Legii bugetului de stat, parlamentarii au revenit la articolul 2, alineatul 1 al legii cel care cuprinde cifrele de venituri si de cheltuieli ale statului roman in anul 2010. Cum in cadrul dezbaterilor nu s-au produs modificari fata de cifrele venite de la Guvern, articolul a fost adoptat in forma initiala.

Tot ieri au fost adoptate bugetul asigurarilor sociale, bugetul ICR, bugetul CNVM.

Boc: Este un buget ce marcheaza iesirea din criza

Premierul Emil Boc a declarat joi, dupa adoptarea in Parlament a bugetului de stat si a celui de asigurari sociale pe anul in curs, ca bugetul anului 2010 va marca iesirea din criza a Romaniei si pregateste relansarea economica, relateaza NewsIn.

"Este un buget care marcheaza iesirea din criza a Romaniei si pregateste relansarea economica. (...) Avem cel mai mare buget alocat investitiilor, de 6,5% din PIB", a declarat Boc in Parlament, adaugand ca astfel vor fi continuate lucrari de infrastructura precum Autostrada Transilvania, soselele de centura ale municipiilor Bucuresti, Sibiu si Constanta, Autostrada Bucuresti-Brasov, dar si reabilitarea blocurilor si construirea salilor de sport.

Vladescu: Avem buget. Legile vor fi trimise presedintelui si cred ca de luni il putem aplica

Ministrul finantelor este convins ca Romania a indeplinit conditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul de la FMI, odata ce bugetul a fost aprobat, si spune ca acesta va intra in vigoare de luni, FMI urmand sa trimita o misiune la Bucuresti la mijlocul saptamanii viitoare. "Va veni FMI si va analiza indeplinirea conditionalitatilor pentru transa urmatoare. Sunt convins ca Romania le-a indeplinit", a spus Vladescu.

El a adaugat ca bugetul va intra in vigoare cel mai probabil de luni si ca in prezent nu se gandeste la o rectificare bugetara. "Avem buget. Legile vor fi trimise presedintelui si cred ca de luni il putem aplica. Nu avem un plan de rectificare bugetara", a afirmat ministrul.

Vladescu a mai spus ca Fondul Monetar International (FMI) ar putea trimite in Romania o misiune la mijlocul saptamanii viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.