Deputatul PDL Silviu Prigoana va depune peste doua saptamani un proiect legislativ de mutare a Parlamentului in cladirea construita de Ceausescu in vederea gazduirii unei Biblioteci Nationale, dupa ce acesta va deveni unicameral, cu maxim 300 de alesi.

"Este in fata Magazinului Junior o cladire, este vorba despre un proiect de lege pe care peste doua saptamani o sa il depun in Parlament: de mutare a Parlamentului Romaniei in Biblioteca Nationala. Nu a fost niciodata Biblioteca Nationala acolo, a fost o cladire construita de Ceausescu in vederea crearii unei biblioteci, ea a ramas in paragina de 20 de ani. Acum a inceput intr-un avant pionieresc Ministerul Culturii sa faca investitie de 64 de milioane de euro, asa numitul Mall Cultural, dar eu cred ca 300 de deputati sau senatori sau cum va fi unicameral, au loc acolo, in cladirea aceea, iar aceasta minunata cladire sa aduca plus valoare poporului roman", a declarat joi democrat-liberalul Silviu Prigoana, care de altfel a mai avut o asemenea idee si la inceputul acestei legislaturi, potrivit NewsIn.

Intrebat daca actuala cladire in care functioneaza Parlamentul se va transforma intr-un mall, Prigoana a explicat ca este vorba de fapt despre un proiect mai amplu, de organizari de targuri si expozitii, lansari, festivaluri internationale. "Exista niste discutii avansate cu companii de entretainment care se ocupa de asa ceva, in acceptiunea noastra, mall-ul inseamna magazin. Dar nu va fi magazin, ci cu totul si cu totul altceva, vor fi cel mai mari expozitii si targuri de pe planeta, in ceea ce priveste domenii de activitate variate: lansari de CD-uri, probabil baietii se gandesc sa mute festivalurile internatioanle in Bucuresti, asta inseamna turism, inseamna transport, cazare si masa, plus valoare la bugetul de stat. Rolul meu acesta este, sa aduc bani la buget nu sa cer", a subliniat Prigoana, precizand ca mutarea ar urma sa aiba loc peste 3 ani, in viitoarea legislatura.

Pe blogul sau, social-democratul Adrian Nastase a scris joi ca, din informatiile sale, se pare ca actuala putere doreste sa "delocalizeze" Parlamentul. "Fiind convinsi ca Parlamentul este o institutie inutila, se pregateste mutarea Parlamentului "unicameral" in sediul Bibliotecii Nationale, unde se are in vedere amenajarea Amfiteatrului in sala de sedinte. Se pare ca, in felul acesta, sediul actual al Parlamentului, Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, SECI, Centrului international de conferinte, spatiile strategice din zona subterana, etc vor putea fi transformate in cel mai mare mall din Europa", noteaza Nastase pe blog.

Spune-ti parerea pe forum: Ai vrea ca Parlamentul sa fie mutat din Casa Poporului?

Ce parere au parlamentarii

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a declarat ca este deschisa discutiei asupra mutarii Parlamentului in cladirea Bibliotecii Nationale, dar momentan prioritara este reforma constitutionala. "Eu cred ca prioritatile noastre sunt legate de reforma constitutionala si, in momentul in care vom avea o Constitutie asa cum romanii si-o doresc, cu un Parlament unicameral si cu un numar maxim de parlamentari in jurul cifrei de 300, atunci putem discuta si de mutarea Parlamentului. Eu sunt deschisa oricarei discutii in masura in care aceste discutii se poarta pe baze reale, in momentul acesta, oricum ne numaram, suntem 471", a spus Anastase.

"Dupa parerea mea orice propunere merita sa fie discutata, insa ca sa o putem discuta ar trebui sa socotim cat ne costa finalizarea cladirii Bibliotecii Nationale fata de ceea ce exista ca necesitati. Si doi, ce sa facem cu aceasta cladire", a spus, la randul sau, vicepresedintele Senatului Teodor Melescanu. Intrebat daca exista posibilitatea ca un mall sa ia locul Parlamentului in Casa Poporului, Melescanu a aratat ca "exista foarte multe posibilitati, inclusiv posibilitatea de a trimite oameni in spatiul cosmic". "Problema e a vedea daca noi chiar avem acces la ele. In general, exista foarte multe posibilitati, ele se judeca pe contracte si oferte concrete. Intr-un mall politic da, dar intr-un altfel de mall mai greu", a adaugat Melescanu.

Pe de alta parte, social-democratul Miron Mitrea crede ca aceasta propunere de a muta Parlamentul este "o gluma".

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a apreciat ca, intr-adevar, functionarea Parlamentului in Casa Poporului este costisitoare, dar ca nu vede o alternativa pentru mutarea Legislativului momentan. "Se cheltuie foarte mult prin prezenta parlamentarilor in Casa Poporului, daca se gaseste o destinatie mai utila probabil ca este o alternativa", a precizat Udrea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.