Votul de ieri cu privire la pachetul de legi privind reforma justitiei a fost rezultatul unei aliante conjuncturale care s-a format intre PSD, PC si UDMR. In stilul caracteristic, Uniunea joaca la doua capete. La comisiile juridice, UDMR a votat ieri alaturi de PSD, PRM, PC si de deputatii minoritatilor si pe pozitii contrare Aliantei PNL-PD. Ulterior, la plen, conjunctura a facut ca partidul lui Marko Bela sa se situeze de aceeasi parte cu aliatii din PNL si PD, care au votat legea pe ansamblu, "pentru a da un semnal constructiv".

Negocieri nocturne cu PSD

Surse din PSD, dar si din UDMR, sustin ca ieri dimineata a avut loc o discutie intre Mircea Geoana si Marko Bela, in urma careia s-a batut palma pentru un vot comun, care sa elimine pretextul pentru anticipate. Cei doi lideri politici au avut si o incercare esuata de a avea o intilnire cu Tariceanu. Discutiile dintre Marko Bela si Mircea Geoana s-au concentrat pe ideea blocarii anticipatelor, dar au lasat deschisa posibilitatea ca mai tirziu sa se negocieze formarea unui guvern. Deocamdata insa, PSD ar dori mai degraba sa lase Alianta sa formeze un alt guvern in jurul aceleiasi coalitii PNL-PD-UDMR-PC, un guvern de sacrificiu care sa se erodeze pina in primavara.

Promisiuni catre Alianta

UDMR pare sa joace, momentan, la doua capete, dind in paralel de inteles Aliantei ca ii face jocul. Liderii democrati se declarau ieri convinsi ca pozitia de ieri a partidului lui Marko Bela a fost pusa de acord pentru a putea crea conditiile ca premierul Tariceanu sa mearga inainte cu demisia. Marko Bela a batut ieri obrazul colegilor din PNL si PD, spunind ca "au luat decizia legata de anticipate fara noi si dupa aceea ne-au informat", dar "au dreptul sa faca acest lucru". Mai mult, daca se va ajunge la anticipate, a mai spus el, "UDMR va incerca sa actioneze solidar cu partenerii din coalitie. Ne asumam in continuare aceasta alianta", a completat el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.