In cursul unei intalniri de la Berlin, comisarul pentru extindere Olli Rehn a propus sa se ia serios in considerare amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE daca acestea nu vor face reforma. Avertismentul comisarului european reprezinta, practic, o reactie la cele doua curente existente in Uniune - ambele refractare extinderii.

Unul dintre curentele de opinie care se opune extinderii are in vedere mai ales criticile cu privire la modul in care Comisia Europeana, bratul executiv al Uniunii, se implica prea mult in deciziile politice. Al doilea curent este legat direct de scepticismul cu privire la extinderea UE cu Bulgaria, Romania, tarile din fosta Iugoslavie si Turcia, chiar comisarul pentru extindere Olli Rehn declarand ca Uniunea Europeana a atins deja niste limite, precizand ca "Romania si Bulgaria vor intra in Uniune in 2007 daca isi rezolva problemele cu justitia si coruptia".

Avertismentele comisarului european au fost formulate dupa o intalnire cu ministrul german de externe, Joschka Fischer, si cu liderul opozitiei crestin democrate, Angela Merkel. Pe de alta parte, este de remarcat ca crestin democratii germani sprijina aderarea Romaniei si Bulgariei in ciuda ritmului lent al reformelor din aceste tari, dar respinge acordarea calitatii de membru Turciei, doamna Merkel sugerand ca Turciei ar trebui sa i se acorde cel mult un statut de "parteneriat special".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.