PNL va vota impotriva proiectului de buget pe 2010 in plenul Parlamentului, a anuntat presedintele liberal Crin Antonescu, in conditiile in care amendamente PNL au fost acceptate, aratand ca acest proiect nu este un instrument politic de lupta anticriza, ci o "colectie de pusculite de partid".

"Noi avem decizii politice luate, vom avea si maine un Birou Politic in care vom consolida pozitia noastra politica fata de buget si va spun inca odata ca PNL va vota impotriva acestui buget, chiar daca s-a straduit, dupa cum ati vazut, zi si noapte, la propriu, prin reprezentantii sai, sa depuna amendamente, sa le sustina, a venit cu solutii, nu a obstructionat cu nimic dorinta acestui Guvern de a avea cat mai repede un buget, bun sau rau, dar de a-l avea si in sensul acesta pozitia politica a partidului va fi clara", a precizat Crin Antonescu duminica, intr-o conferinta de presa. [Dupa "lupte crancene": Bugetul pe 2010, adoptat de comisiile de finante]

"Bugetul nu e nicidecum un instrument politic de a aseza Romania intr-un dispozitiv de lupta cu criza, ci este pur si simplu o colectie de pusculite de partid", a subliniat liderul liberal, aratand ca intelege acum de ce, desi Parlamentul abilitase Guvernul sa inainteze un proiect de buget, Emil Boc nu a venit cu acest proiect in Parlament inainte de alegerile prezidentiale. "E un proiect de buget care este departe, chiar la polul opus de promisiunile desantate, nesimtite pe care inca odata in campania electorala Traian Basescu, PD, Emil Boc le-au facut", a constatat Antonescu.

Presedintele PNL a subliniat ca partidul este si va fi in opozitie fata de Guvernul Boc, aratand ca PNL are de gand sa faca altfel de opozitie decat s-a facut pana acum si enumerand trei principii in acest sens. "Primul este ca nu vom face doar opozitia in sensul criticii actului de guvernare, ci vom insoti, cum deja am facut, cu proiecte, cu solutii. Doi, vom face opozitie cu adevarat, adica nu strigam jumatate de zi cu glas mare si cealalta jumatate de zi ne mai intalnim cu cei de la guvernare sa vedem ce mai pica. Opozitie care este facuta pentru a reprezenta intr-adevar ideea unei bune guvernari, pentru a reprezenta un electorat nemultumit si grav afectat de ceea ce inseamna actuala guvernare, opozitie principiala pentru a oferi o alternativa. In al treilea rand vom deschide partidul, vom face toate eforturile sa aducem oameni noi, oameni valorosi, oameni din societatea civila pe tot intinsul tarii in PNL sau intr-o conlucrare cu PNL", a explicat Crin Antonescu, potrivit NewsIn.

Comisiile de buget-finante au reusit sa finalizeze duminica dimineata votul pe proiectul bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru 2010, in urma unei sedinte maraton de 18 ore, presarate cu pauze de consultari, contradictii si marcate de o premiera-reluarea votului pe un buget respins anterior. PNL a depus aproximativ 1.600 de amendamente la bugete, unele dintre acestea fiind acceptate. De pilda, comisiile de buget-finante au adoptat un amendament, initiat de liberali, care prevede ca bugetul asigurarilor sociale de stat va suporta diferenta dintre valoarea biletului de tratament balnear sau de odihna pentru 550.000 de locuri. De asemenea, parlamentarii au aprobat 5 amendamente ale deputatului PNL, Daniel Chitoiu, cu impact bugetar de cca 2,5 mld. lei, printre care suspendarea impozitului minim, continuarea aplicarii impozitului pe venit de 3% la microintreprinderi si reducerea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%. PNL a propus, alaturi de PSD si un amendament care se refera la modul de alocare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor catre administratiile publice si cresterea puterii de decizie a consiliilor judetene si care a fost adoptat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.