Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat miercuri in cadrul sedintei comisiilor parlamentare pentru avizarea bugetului MAE ca suma alocata pentru 2010 institutiei va permite "functionarea la limita normalitatii a MAE" si ca se vor atinge obiectivele strategice propuse.

Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, a spus la inceputul sedintei ca bugetul Ministerului de Externe este unul important, dar ca intampina unele probleme. "E un buget pe care noi l-am examinat cu atentia. Din pacate constatam si in acest an ca MAE este mai degraba o Cenusareasa a bugetului de stat", a adaugat senatorul PSD.

Baconschi a declarat ca impartaseste punctul de vedere al lui Titus Corlatean. "Bugetul MAE pe 2010 este construit in oglinda cu cel din 2009 si ne va permite functionarea la limita normalitatii, atingerea obiectivelor strategice, dezvoltarea retelelor consulare si ameliroarea conditiilor consulare la sandardele Schengen. Avem si participarea la Expo Shanghai 2010", a explicat ministrul de externe.

Ministrul a subliniat ca este vorba de un buget "auster" de aproximativ 205 milioane euro, din care 146 de milioane de euro provin de la bugetul de stat, iar restul din fonduri externe nerambusrabile si venituri proprii.

Baconschi a subliniat ca ministerul va aloca in jur de 260.000 de euro pentru a deschide in 2010 trei consulate la Cosenza, Vacouver si Cracovia.

In plus, ministrul a spus ca orice fluctuatie a cursului leului influenteaza direct bugetul MAE, care este dependent de plati in moneda straina. "Speram ca BNR va tine cursul sub control si ca nu se vor constata derapaje bruste", a punctat Baconschi.

Totodata, ministrul a reamintit ca Romania are de dat in 2010 11 milioane de euro drept cotizatii la organizatiile internationale si ca, in plus, 2 milioane de euro sunt scandente de anul trecut.

MAE ar mai vrea 100 de milioane euro

Baconschi a tinut sa precizeze ca daca bugetul MAE de aproximativ 200 de milioane de euro pe 2010 ar fi avut 100 de milioane de euro in plus atunci Romania ar fi putut dezvolta proiecte de politica externa mai ambitioase.

Ministrul de externe a raspuns astfel unei intrebari venite din partea unui parlamentar care a dorit sa stie cat ar trebui sa fie bugetul MAE ca sa nu mai existe probleme ca in alti ani. Baconschi a raspuns amuzat ca este o invitatie foarte tentanta pentru "wishful thinking" si a subliniat ca proiectia internationala a unui stat este direct proportionala cu bugetul alocat Ministerului de Externe si ca alte state europene au alocat sume mult mai consistente pentru reprezentarea externa."Eu sper ca printr-un exercitiu eficient de comunicare publica rolul MAE in sustinerea interesului national va fi mai bine perceput. Voi face acest efort pentru ca de multe ori, in ciuda eforturilor depuse, perceptia publica este cea de a unui minister marginal, de Cenusareasa, ca nu stim prea bine cu ce se ocupa diplomatii", a evidentiat Baconschi.

"In jur de 100 de milioane de euro in plus ar fi fost suplimentul necesar pentru a dezvolta proiecte de politica externa mai ambitioase", a punctat seful diplomatiei romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.