Primul-ministru Emil Boc le-a recomandat senatorilor PDL sa voteze bugetul fara amendamente, deoarece suplimentarea fondurilor acordata unui sector ar diminua banii alocati altui sector, insa nu a exclus o rectificare bugetara in functiile de performantele economiei in 2010.

Intrebat daca senatorii democrat-liberali i-au solicitat, in cadrul intralnirii pe care a avut-o luni cu acestia, fonduri suplimentare pentru colegiile din care provin, presedintele PDL a raspuns: "Banii sunt cei din buget. Nu avem bani pusi deoparte, nu avem buzunare secrete. Nu putem iesi din bugetul cu deficit de 5,9%". Primul-ministru a spus ca introducerea euro impune reducerea graduala a deficitului bugetar astfel incat sa se ajunga la un deficit de 3%.

Pe de alta parte, Emil Boc a spus ca parlamentarii au dreptul sa depuna amendamente la proiectul Legii bugetului de stat, insa a sustinut ca resursele sunt limitate. "Dreptul parlamentarilor de a depune amendamente nu poate fi limitat (...) Rugamintea mea ar fi sa mergem pe bugetul asa cum a fost adoptat el in Guvern", a incheiat Boc, potrivit NewsIn.

Premierul a spus ca este important sa se elimine orice sursa de risipa din sistemul public si sa se creeze resurse prin economii. Premierul a spus ca suplimentarea fondurilor pentru un minister va determina reduceri bugetare la altul, dar nu a exclus a priori alocarea unor bani mai multi pentru anumite sectoare, acest lucru depinzand de evolutia economiei romanesti si de economiile facute de catre Guvern.

Premierul ar trebui sa se intalneasca si cu deputatii PDL. Conform unor surse parlamentare, deputatii intentioneaza sa-l invite pe Boc pentru luni, sau chiar mai devreme.

Depunerea amendamentelor la cele doua proiecte de buget de catre parlamentari se face intre 4 si 7 ianuarie. Incepand de marti, 5 ianuarie, cele doua bugete au intrat in dezbatere in comisiile avizatoare. Pe 7 ianuarie, comisiile de buget-finante se reunesc in vederea analizei amendamentelor parlamentarilor, acestea trebuind sa depuna rapoartele pana pe 10 ianuarie. Dezbaterea bugetelor in plenul reunit va incepe la data de 11 ianuarie, intr-o sesiune extraordinara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.