Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe a avizat favorabil bugetul acestei institutii, cu un amendament formulat de parlamentari, prin care bugetul este suplimentat cu aproximativ 10 milioane de euro pentru achizitie de aparatura speciala.

"In aceasta sedinta am dezbatut propunerile Serviciului si ale Comisiei si am cazut de acord sa facem un amendament, o crestere mica, de bun simt, dar impusa de chestiuni obiective si foarte clare in ceea ce priveste activitatea acestui serviciu, chestiuni de capital tehnic. Nu am cerut bani pentru salarii, ci de actiuni care tin strict de activitatea operativa a serviciului. Va fi o crestere de in jur de 10 milioane de euro, nu este o suma foarte mare cea ceruta de Comisie. Indicam fondul de rezerva ca sursa si incercam o discutie prin Ministerul Comunicatiilor sa vedem daca gasim o forma. Serviciul este in imposibilitatea de a accesa fonduri, orice minister cred ca ar putea sa inteleaga aceasta situatie si sa lase din bugetul dumnealor, ei avand posibilitatea de a lua bani si din alte parti", a declarat la finalul sedintei Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe, presedintele acestui for, Petru Grabriel Vlase.

Deputatii si senatorii din comisie au votat in unainimitate proiectul de buget alocat in 2010 SIE, cu amendamentul mentionat de Vlase. "Bugetul a fost suplimentat cu o suma efectiv necesara, din pacate aceste lucruri nu pot fi dezbatute intr-un cadru mai larg, dar probabil fiecare ar intelege daca ar auzi concret ce se intampla acolo", a justificat Vlase optiunea parlamentarilor de a amenda proiectul inaintat de Guvern.

Intrebat daca reprezentantul SIE care a luat parte la intalnirea cu parlamentarii, Vasilica Sarca, adjunct al directorului Serviciului, s-a aratat multumit de bugetul alocat institutiei pentru 2010, Gabriel Vlase a explicat ca "nimeni nu este multumit de buget niciodata, dar in general oamenii se descurca cu ce primesc".

Bugetul Serviciului de Informatii Externe pe 2010 este de 214.300.000 de lei, pentru cheltuielile cu personalul fiind alocata suma de 112.432.000 de lei, iar pentru bunuri si servicii 49.895.000 de lei.

Bugetul SIE este asigurat in proportie de 100% din bugetul de stat.

La capitolul investitii, SIE a primit suma de 56.950.000 de lei, din care 46.350.000 de lei din credite bugetare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.