Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca este necesara o modernizare a partidului si de o clarificare doctrinara, in timp ce deputatul Sever Voinescu spune ca democrat-liberalii au o problema de gestiune a resurselor umane care trebuie rezolvata curand.

Referindu-se la subiectul reformarii interne a partidelor, Preda observa ca aceasta este blocata in cazul adversarilor politici ai PDL. "Modernizarea nu pare sa fie un proiect de actualitate la PSD (care vorbeste, cu vocea lui Ion Iliescu, mai degraba despre stabilitate si eficienta), nici la PNL (care s-a obisnuit sa inlocuiasca reflectia cu sloganul si sa reduca pasiunile politice la ura fata de Traian Basescu)", comenteaza Cristian Preda. El sustine ca democrat-liberalii ar trebui sa profite de aceasta situatie demarand un proces de modernizare a partidului axat pe trei dimensiuni: relatia cu cetatenii, structura organizatorica si identitatea doctrinara. La primul capitol, Preda doreste ca recrutarea noilor membri ai partidului sa nu se faca dintr-o perspectiva clientelara, ci dintr-una civica, ca relatia dintre afaceri si politica sa fie clarificata mai bine, iar relatia dintre diferitele generatii din partid sa nu se faca pe o logica de confruntare.

In al doilea rand, Preda vrea ca liderii PDL sa fie pregatiti sa accepte o mai mare libertate de opinie in cadrul partidului. "Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare. Voturile nu se strang precum profitul unei firme, iar partidul trebuie sa asume o libertate de opinie considerabila (...) Un partid nu e modern daca se imbata cu iluzia comunicarii prin televiziune. Un partid e modern daca gandeste, nu daca plateste propagandisti capabili sa vanda un slogan. Un partid nu e modern daca vorbeste pe o voce", se arata in comentariul postat de Preda pe blogul sau.

Europarlamentarul se pronunta si pentru o separare mai clara a orientarilor doctrinare din interiorul partidului care cuprinde mai multe orientari ideologice. "Optiunile liberale, crestin-democrate si de centru convietuiesc fara frontiere clare in sanul PDL. Nu e nevoie de pasaport, dar parca o busola nu ar strica", conchide Cristian Preda.

Si deputatul PDL Sever Voinescu face o analiza a problemelor PDL, punand accent pe cea a resurselor umane. Voinescu afirma intr-un comentariu postat pe blogul sau ca formatiunea din care face parte „are o problema” in privinta gestiunii resurselor umane, pe care ar trebui ca viitorul Congres al partidului - programat in prima parte a acestui an - sa o rezolve. „Da, PDL are o serioasa problema de gestiune a resurselor umane. Mare problema! Sper ca apropiatul Congres sa o rezolve in buna parte. In ceea ce ma priveste, lucrez intens in aceste zile pentru ca la Congres sa avem o solutie moderna si rationala la problema <<cadrelor>>”, scrie Voinescu, raspunzand unei intrebari postate de un cititor al blogului. Intr-un alt comentariu, deputatul PDL admite ca relele intregii clase politice se regasesc si la partidul din care face parte, dar subliniaza ca aici „bolile nu sunt cronice”. „Eu am intrat in PDL, am candidat pentru PDL si m-am investit cu totul in lupta politica pentru PDL crezind ca e altfel. Lucid, pot sa va spun ca PDL este si nu este altfel decit celelalte partide. Cu siguranta ca relele intregii clase politice se regasesc si la PDL. Totusi, la PDL bolile nu sunt cronice. PDL este partidul care are cele mai bune sanse de vindecare. De asta sunt aici”, scrie Sever Voinescu, indemnandu-i pe simpatizantii PDL sa nu-si piarda increderea si speranta. „Si eu am avut si am setul meu de dezamagiri, unele dureroase, in acest partid. Dar increderea ca la PDL se poate face curatenie si ca PDL poate deveni acel mare partid de dreapta pe care il visez, este tot mai solida pe zi ce trece”, adauga optimist Sever Voinescu. El mai spune ca PDL nu e „o cazarma”, cum crede multa lume. Spre exemplificare, Voinescu precizeaza ca a existat un moment in care a votat in Parlament altfel decat hotarase partidul si si-a asumat aceasta pozitie in cadrul grupului. Cu toate acestea, povesteste deputatul, nimeni nu l-a sanctionat, ba din contra, a fost in continuare sustinut. „Pentru asa ceva, <<democraticul>> PNL a exclus parlamentari din partid. Am fost mandru de felul in care grupul PDL a tratat opinia mea, atunci”, spune Voinescu, fara a preciza care a fost momentul in care a votat in afara liniei partidului.

Boc: Preda si Voinescu sunt “copii mici”

Presedintele PDL, Emil Boc, a spus ca propunerile de reformare interna a partidului avansate de europarlamentarul Cristian Preda si deputatul Sever Voinescu arata experienta lor politica mai redusa si faptul ca nu participa mai mult la dezbaterile interne din partid.

Invitat sa comenteze afirmatiile celor doi facute pe blogurile proprii, Boc a spus: "Potrivit statutului PDL, anul acesta avem Congresul partidului, ce inseamna alegerea unei noi structuri de conducere a partidului, modificari in structura de organizare a partidului de jos pana la varful partidului, potrivit unei proceduri firesti prevazute de statutul PDL."

Totodata, liderul democrat-liberalilor i-a invitat pe cei doi sa participe mai mult la dezbaterile interne din partid. "Domnii Voinescu si Preda au mai putina experienta politica, in partid fiind si mai noi, astfel incat daca vor participa mai mult la dezbaterile interne care au avut loc se vor lamuri si cu aspectele pe care le-au sesizat", a adaugat Emil Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.