Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, scrie pe blogul sau ca PSD a devenit un partid mic, de rangul doi, destructurat, incapabil sa castige alegerile, cu prea multe centre de comanda si ca, in aceasta situatie, risca sa ramana in continuare in opozitie.

Fostul premier sustine ca pana in 2004, PSD era partidul la care se raporta intreaga scena politica, iar cele doua curente politice erau social-democratii, pe de o parte, si partidele care doreau sa invinga PSD-ul, de cealalta parte. Nastase sustine ca acum PDL a capatat rolul de punct de referinta, iar PSD se afla "la mijlocul grupei".

"Din 2004 incoace, paradigma politica romaneasca s-a schimbat. PSD-ul intra in coalitii cu altii pentru a incerca sa invinga PDL-ul lui Traian Basescu. Si nu reuseste. Daca in 6 decembrie, candidatul PSD ar fi castigat, rezultatul ar fi fost considerat o surpriza. Am ajuns un partid mai mic, capabil, eventual, sa produca surprize, nu sa castige, in mod natural, competitiile electorale. Mai mult, daca in 2004, stanga reprezentata de PSD era la egalitate de voturi cu intreaga Alianta DA (PD+PNL), acum voturile dreptei depasesc cu mult voturile noastre. Daca am folosi termeni fotbalistici, semanam cumva cu Romania anilor '90. Atunci castigam grupele eliminatorii fara nicio emotie si mergeam, de fiecare data, la turneele finale. Acum ne clasam pe la mijlocul grupei unde din cand in cand mai facem un egal cu Franta, la Paris, furnizand un meci urat si doar o surpriza pentru casele de pariuri", scrie liderul PSD.

Nastase spune apoi ca PSD este un partid dezorganizat si cu multiple centre de comanda, spre deosebire de PDL care a acumulat, in afara de pozitia dominanta detinuta de PSD pana in 2004, si calitatile care inainte ii propulsasera pe pesedisti. "De aceea, cred ca inainte de a discuta de nume si de alegeri, trebuie sa vedem unde am ajuns si ce ne propunem pentru viitor. PDL, exceptand excesele antidemocratice si lipsa de ideologie, este copia noastra de mai demult. Un partid organizat, cu forta teritoriala, cu verticala decizionala, unit in jurul unor teluri comune. Prin comparatie, noi suntem dezorganizati, cu zone geografice descoperite si cu multe, prea multe centre de comanda care genereaza incapacitatea unirii pentru atingerea unui scop si, de asemenea, neputinta sustinerii si a impunerii unor proiecte. Cel mai grav nu este ca am ajuns din nou in opozitie ci, ca in felul in care ne miscam acum, nu o sa iesim foarte repede din ea", avertizeaza fostul premier, citat de NewsIn.

El rezuma problemele PSD prin faptul ca a devenit un partid de rangul doi, ca s-a "destructurat organizatoric" si ca a uitat sa construiasca "proiecte si viziuni cu privire la viitorul nostru politic si cu privire la viitorul pozitiv al Romaniei".

Liderul social-democrat ii invita apoi pe cititorii blogului sau sa propuna solutii pentru iesirea din criza a PSD. "Eu cred ca pasii de viitor trebuie sa depinda, pana la urma, si de relationarea noastra cu cei care ne aleg constant sau cu cei care privesc PSD ca pe o posibila alternativa. (....) Or, cu privire la acesti pasi, indraznesc sa va lansez aici, pe blog, o provocare, in perspectiva Consiliului National de la sfarsitul lunii si a Congresului care va urma. Cei mai multi dintre voi pareti interesati de pozitia stangii politice romanesti, de directia si de rezultatele PSD. De-a lungul timpului, ati oferit idei utile, unele care au putut fi preluate, altele nu, insa toate au constituit un feedback extrem de necesar, si acesta a fost unul dintre obiectivele deschiderii acestui blog. Acum, astept de la voi noi idei despre ce credeti ca ar trebuie sa faca PSD, pe termen scurt, mediu si chiar lung. Pana la urma, si voi puteti face parte, direct sau indirect, din echipa ce poate decide viitorul stangii romanesti si raspunsuri adecvate la asteptarile voastre politice", isi incheie Nastase postarea intitulata "Vreti sa participati la un efort de echipa?".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.