Presedintele Traian Basescu va depune luni juramantul in fata Parlamentului, in cadrul unei sedinte comune a plenului reunit al celor doua camere ale Legislativului care este programata incepand cu ora 15.00.

Curtea Constitutionala a validat, pe 14 decembrie, rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin si a stabilit ca Traian Basescu a fost ales in functia de presedinte al Romaniei. In aceeasi sedinta, CCR a respins cererea de anulare a alegerilor desfasurate in turul doi de scrutin la data de 6 decembrie, formulata de Partidul Social Democrat si Partidul Conservator si a considerat ca inadmisibile sesizarile formulate de Alianta PSD+PC, Organizatia judeteana Caras-Severin, inregistrate la Biroul Electoral Central si transmise spre solutionare Curtii Constitutionale, precum si contestatia formulata de Alianta PSD+PC - Arad.

Ceremonia de validare a mandatului lui Traian Basescu a avut loc intr-o sedinta publica a Curtii, pe 16 decembrie. "Este un moment unic in viata unui sef de stat cand este reales. Mie poporul mi-a facut aceasta onoare, la 6 decembrie. Unii dintre romani mi-au dat sprijinul lor, altii mi-au dat o lectie. Voi fi presedintele tuturor!", a declarat seful statului, cu acea ocazie. Basescu a mai adaugat ca obiectivul sau este de a fi mai bun decat in primul mandat, dar si reformarea statului: "Voi face tot ce tine de mine pentru a fi presedintele de care Romania are nevoie azi".

Potrivit regulamentului Parlamentului, sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului este prezidata de presedintii acestor foruri. Unul dintre acestia, dupa anuntarea scopului sedintei, da cuvantul presedintelui Curtii Constitutionale sau reprezentantului acestuia in cazul in care presedintele nu poate fi prezent pentru a prezenta raportul privind validarea rezultatului alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei si invita candidatul a carui alegere a fost validata sa depuna juramantul. Depunerea juramantului se consemneaza intr-o declaratie a Parlamentului, prin care acesta ia act de inceperea exercitarii mandatului Presedintelui Romaniei, transmite NewsIn.

Pe ordinea de zi a sedintei comune de luni este inclusa si prezentarea Hotararii Curtii Constitutionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 22 noiembrie 2009, cu privire la trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului membrilor Parlamentului Romaniei la maximum 300 de parlamentari.

Incepand cu ora 17.00, va avea loc luni un al doilea plen reunit al Camerei Deputatilor si Senatului pentru o sedinta solemna consacrata implinirii a 20 de ani de la revolutia din Decembrie 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.