Premierul desemnat Emil Boc a anuntat aseara viitoarea componenta a Cabinetului pe care o va supune votului de incredere al Parlamentului, sase dintre cei propusi fiind ministri si in primul Guvern Boc.

Cabinetul va avea 15 ministere, cu un post de vicepremier, ocupat de Marko Bela, potrivit NewsIn.

La Ministerul Administratiei si Internelor a fost nominalizat Vasile Blaga, la cel al Economiei - Adriean Videanu, iar la cel al Transporturilor - Radu Berceanu.

Elena Udrea a fost desemnata pentru Ministerul Dezvoltarii si Turismului, Mihai Seitan pentru Ministerul Muncii, Gabriel Sandu pentru Comunicatii, Mihail Dumitru pentru Agricultura, iar Daniel Funeriu pentru Educatie.

Marko Bela este propus pentru functia de vicepremier, Kelemen Hunor pentru Ministerul Culturii, Borbely Laszlo ca ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor si Cseke Attila pentru postul de ministru al Sanatatii.

La Justitie a fost desemnat Catalin Predoiu, la Aparare Gabriel Oprea si la Finante Sebastian Vladescu. Teodor Baconschi va conduce Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrii desemnati vor fi audiati in Parlament incepand de marti

Audierile ministrilor desemnati se vor desfasura pe parcursul intregii zile de marti, urmand ca viitorul Cabinet sa fie votat miercuri in plenul Parlamentului, potrivit unor surse oficiale citate de NewsIn. Potrivit acestora, viitorul Guvern urmeaza sa se intruneasca in sedinta imediat dupa investire, dar si in perioada dintre Craciun si Anul Nou. "Ne vom reuni cel putin intr-o sedinta, daca nu chiar doua intre Craciun si Revelion, pentru abilitarea Guvernului sa emita ordonante, dar si pentru reorganizarea ministerelor", au declarat sursele citate.

Conducerile celor doua camere se intrunesc luni, la ora 12.00 pentru a stabili calendarul investiririi Cabinetului.

Cultele vor trece in subordonarea directa a primului-ministru

Viitorul minister al Culturii nu va mai cuprinde si Cultele, care vor fi coodonate de un secretariat de stat direct in subordinea premierului, a declarat duminica premierul desemnat Emil Boc. Potrivit acestuia, o alta modificare vizeaza Ministerul Mediului, in conditiile in care Padurile au fost transferate de la Agricultura la acest minister.

Negocierile dintre PDL si UDMR in urma carora Ministerul Culturii a fost dat Uniunii a starnit nemulutimerea unor democrat-liberali. Vicepresedintele PDL, Cezar Preda, a solicitat vineri conducerii partidului sa nu renunte la Ministerul Culturii si Cultelor in favoarea UDMR, fapt care ar constitui o greseala pe care PDL ar urma sa o deconteze pe termen mediu si lung. "Ministerul Culturii si Cultelor trebuie sa fie responsabilitatea Partidului Democrat Liberal pentru ca ne-am asumat un parteneriat social cu Biserica. Daca echipa de negociere s-a dus cu gandul sa pastreze pentru fiecare cate un minister si sa dea Ministerul Culturii si Cultelor UDMR-ului, atunci a facut una dintre cele mai mari greseli politice din ultimii ani", a sustinut Preda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.