Un eventual Guvern interimar va putea promova proiecte de lege si emite ordonante pentru situatii exceptionale privind respectarea de catre Romania a calendarului de aderare la Uniunea Europeana.

Masura este posibila, dupa ce Executivul a modificat ieri, prin ordonanta de urgenta, articolul 26 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor. In forma initiala, articolul mentionat prevede ca, in cazul incetarii mandatului, in conditiile prevazute de Constitutie, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern, Executivul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. In aceasta perioada Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege".

Purtatorul de cuvant Oana Marinescu a precizat ca modificarea legii a fost necesara pentru ca viitorul Guvern sa poata preveni situatiile in care ar putea sa apara probleme ce tin de administrarea tarii. Cabinetul interimar va putea sa emita, de asemenea, acte normative si in cazul in care se produc evenimente speciale (cum sunt, de exemplu, calamitatile produse in ultima vreme). Si in cazul in care apar anumite nevoi bugetare, care nu sufera amanare, Guvernul interimar va putea emite decizii cu putere de lege.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.