Doi regizori tehnici de la Radio Romania Actualitati au fost suspendati temporar in urma incidentului care a avut loc in ziua celui de-al doilea tur de scrutin pentru presedintie, urmand ca ancheta care va fi finalizata saptamana viitoare sa stabileasca daca se vor aplica sanctiuni mai severe.
Regizorii tehnici suspendati sunt, potrivit NewsIn, Nicu Tanase si Florin Ielceanu.

"In urma incidentului din ziua alegerilor, Maria Toghina a decis din prudenta, dar si demonstrativ, sa suspende mai multe persoane fara sa stie cine este de fapt vinovat. Printre persoanele respective se numara cei doi tehnicieni si alti trei-patru directori din radio. Ulterior s-a ridicat suspendarea pentru persoanele din functiie de conducere pentru ca ei fusesera demisi numai pentru ca ocupau acele functii, implicarea lor directa nefiind demonstrata. Derulam o ancheta in urma careia sa descoperim vinovatii. Cei doi tehnicieni nu au voie sa vina in radio din precautie, insa o data descoperite rezultatele anchetei, nu mai tarziu de saptamana viitoare, situatia lor se va clarifica", a declarat Andrei Alexandru, membru al Comitetului Director a SRR, in cadrul unei dezbateri initiate de Grupul pentru Dialog Social pe tema comportamentului jurnalistic de alegeri.

Radio Romania Actualitati a difuzat pe 6 decembrie, ziua celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei, la ora 06:14, in cadrul emisiunii "Iarba verde de acasa", un spot in care o voce care o imita pe cea a candidatului Traian Basescu spunea "Ho, ho, ho, am pacalit, am tepuit", apoi era introdus un fragment cu vocea reala a acestuia, care spunea: "Am promulgat legea salarizarii profesorilor", "Voi demisiona in maxim cinci minute". Spotul se termina cu un fragment rostit de Ion Iliescu. "Il recomandam cu toata caldura, votati-l pe Mircea Geoana".

"Va aducem la cunostinta ca astazi, 6 decembrie 2009, in cadrul emisiunii "Iarba verde de acasa" a fost intercalata, in jurul orei 6 si 14 minute, o secventa sonora piratata", a informat presedintele SRR, Maria Toghina, intr-o scrisoare adresata presedintelui Basescu.

Toghina a precizat ca au fost difuzate circa 50 de secunde dintr-un colaj intercalat cu o durata de 5 minute. "Precizam ca inregistrarea originala a emisiunii incarcata in sistemul informatic de emisie nu continea acele secvente sonore si putem proba cu CD-ul martor aflat in emisie", se mai spunea in scrisoarea lui Toghina.

CNA a sanctionat cu somatie publica Radio Romania Actualitati pentru difuzarea spotului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.