Alegerile anticipate nu vor mai avea loc. Aceasta este lovitura data de Traian Basescu prin decizia de a "media" criza si de a solicita modificarea articolelor declarate neconstitutionale in asa fel incat sa se "permita progresul in reforma justitiei".

Faptul ca presedintele, cel care l-a indemnat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa-si dea demisia, l-a lasat acum in offside face parte din ceea ce anumiti liberali au numit "jocul la cacealma". Reactia premierului a fost si ea una pe masura incredibilului la care asistam, anuntand ieri seara ca isi "reconsidera pozitia" si nu va mai demisiona.

Mai mult, in discursul de dupa intalnirea de la Cotroceni, Basescu aproape ca a facut elogiul Curtii Constitutionale, aceeasi pe care acum cateva zile o cataloga drept "ticaloasa", acuzand-o ca pericliteaza integrarea in Uniunea Europeana. Atitudinea este intrucatva similara cu cea fata de serviciile secrete. In tot cazul, volta facuta de presedinte nu face decat sa certifice acele glasuri care vorbesc despre "neseriozitatea" structurala a lui Basescu. Ca sa nu mai discutam de postura penibila in care a fost pus Tariceanu.

Basescu l-a facut K.O. pe Tariceanu

Dupa o lunga perioada de tacere, alimentata de crize si speculatii fara precedent, presedintele Traian Basescu a facut prima miscare pe tabla de sah, o miscare neasteptata al carui mobil ramane deocamdata misterios. Invitatia lansata de Basescu i-a pus pe jar pe politiceni, care nu erau lamuriti asupra scopului real al convocarii la Cotroceni.

Scenarii de lucru

Zvonurile au inceput sa circule inca de luni seara, iar scenariile au luat forme paranoice. PSD, sustinut de antenele televizate ale lui Voiculescu, lansa ipoteza ca Basescu a jucat la cacealma, dorind de fapt sa amane anticipatele, scopul fiind de a se debarasa de premierul Tariceanu, in locul caruia ar urma sa vina Theodor Stolojan. Acest scenariu era condimentat cu argumente de tipul: Basescu vrea sa apara ca salvator al natiei cufundate in apele revarsate, care face totul ca sa evite o criza majora.

La nivelul Cotroceniului, informatiile furnizate presei erau insa cu totul altele, mai precis, presedintele dorea sa "medieze" in scopul gasirii unei solutii care, din contra, sa faciliteze declansarea anticipatelor. Acesta ar fi fost si motivul pentru care la intalnire au fost convocati si judecatorii de la Curtea Constitutionala.

De fapt, nimeni nu stia nimic cu certitudine. Unii liberali si udemeristi sustineau ca presedintele vrea sa bifeze o prima faza din etapa consultarilor cu partidele, ca raspuns la amenintarile PSD cu suspendarea din functie, altii spuneau ca totusi se va incerca deblocarea situatiei create prin decizia Curtii Constitutionale, presedintele incercand sa obtina acordul pentru respingerea azi in parlament a articolelor considerate neconstitutionale. In tot cazul, liberalii atrageau atentia ca in situatia in care Basescu va incerca sa-l lase in offside pe Tariceanu, Alianta se va rupe cu certitudine, la care s-ar adauga prejudiciul de imagine de necalculat.

Declaratia data la inceputul intalnirii de presedintele Basescu are si ea mai multe grile de interpretare. Pe de o parte, Basescu spune ca in decizia Curtii a gasit "o abordare de necontestat", vointa guvernului fiind "infranta", pe de alta, a indemnat ca legea sa fie votata azi in parlament si sa fie trimisa spre promulgare. Cu toate acestea, presedintele nu a omis sa spuna ca modificarile la legile justitiei au produs "efecte" la nivelul Uniunii Europene, generand o criza politica majora.

Surprize...surprize...

La finalul discutiilor de la Cotroceni, Tariceanu a spus ca s-au cautat solutii pentru evitarea demisiei guvernului. "Mi se pare normal si posibil sa nu ajungem la alegeri anticipate pentru ca avem multe angajamente privind integrarea in Uniunea Europeana", a declarat premierul. O comisie de juristi se va intalni pentru a reformula articolele declarate neconstitutionale astfel incat reforma justitiei sa fie posibila.

Tariceanu a spus ca in aceasta situatie isi reconsidera demisia, o alta conditie fiind modificarea legii de organizare a Curtii Constitutionale, in sensul rezolvarii situatiei de incompatibilitate a membrilor Curtii. "Nu caut cu orice pret solutia anticipatelor", a completat Tariceanu .


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.