Istoricul Adrian Cioroianu a declarat, intr-o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social, ca societatea civila actuala se confrunta cu lipsa sa de ecou social si cu "infiltrati", situatie in care s-ar afla inclusiv GDS, afirmatia sa fiind contracarata de membri ai Grupului.

In cadrul dezbaterii "1989-2009. De unde am plecat? Unde am ajuns?", Adrian Cioroianu a apreciat ca bilantul celor 20 de ani de postcomunism este, pe ansamblu, pozitiv, insa exista sfere ale societatii unde situatia este mai sumbra. "Nu sunt deloc optimist fata de ceea ce numim societatea civila de astazi. A fost infestata cu oameni care n-au nimic civil in ei. N-am nicio iluzie ca GDS n-are propriii ei infiltrati si, poate cu mai putine televiziuni, putem vorbi concret. Societatea civila este o mare perdanta a celor 20 de ani. Ma gandesc la solidaritatea care nu exista si la lipsa de ecou in societatea romaneasca", a spus Cioroianu.

Cioroianu impartaseste cu Ion Caramitru dezamagirea fata de lipsa de impact a ideilor provenite din societatea civila. "Chiar daca tot ce vorbim va aparea in revista "22", ne constituim intr-un fel de club in care s-au adunat niste oameni, au incercat sa faca ceva si n-au reusit. "In Romania, eroii au murit, revolutionarii s-au intors acasa si la putere sunt oportunistii", am citat din jurnalistul de la BBC Dennis Deletant cand a fost intrebat cum vede astazi Romania", a spus Caramitru.

Andrei Cornea a reactionat la spusele lui Cioroianu referitoare la "infiltratii" din GDS. "Sunt un pic stupefiat de ce a spus domnul Cioroianu care a spus ca avem oameni infiltrati. Am avut si noi momente grele cu fosti membri care au trebuit sa se retraga, dar cuvantul infiltrati mi se pare extrem de nepotrivit", a spus Cornea.

La randul sau, regizorul Stere Gulea a sustinut ca organizatiile societatii civile pot avea un impact major in anumite momente. "Am avut recent in Romania atitudinea Societatii Timisoara atunci cand cei trei arhangheli s-au dus la Timisoara si consecventa Grupului pentru Dialog Social in sustinerea unor idei", a spus Gulea facand referire la vizita la Timisoara facuta recent de Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Johannis.

Episodul a fost amintit si de senatorul PDL Radu Feldman Alexandru. "Abjectia n-a constat in vizita celor trei, ci a venit din partea domnului Ciuhandu", a spus Alexandru provocand interventia lui Cioroianu. "Haideti sa ne pastram calmul, sa nu folosim astfel de cuvinte la adresa unui om care nu-i aici sa se apere", a spus fostul ministru de Externe. "Sunteti un om foarte calm", a replicat Radu F. Alexandru. "Sunt secvente dintr-un film care s-a incheiat deja", a intervenit si Ion Caramitru. "Dar odata ce s-a terminat filmul, nu-mi pot stapani repulsia", a spus senatorul PDL. Caramitru a pus capat duelului verbal spunand: "Eu mi-am dat demisia din partid din cauza asta! Ce vreti mai mult?"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.