Fiindca nici acest tur de scrutin nu putea fi lipsit de incidente electorale, mai ales cand miza alegerilor este prima functie in stat, iata ce sunt dispusi sa faca romanii pentru ca preferatul/seful/prietenul lor sa iasa presedinte.

Romanii au revenit la urne, mai galagiosi si mai suparati decat acum doua saptamani, la primul tur, dar cu toate astea, la fel de dispusi sa comita fraude electorale, de dragul emotiei, al banilor, si de ce nu, de dragul candidatului preferat.

Batranelul suparat

In jurul orei 10:00, un batran de 84 de ani, cu domiciliul in Elvetia, a fost scos, duminica, de politisti din sectia speciala de votare de la Gara de Nord, dupa ce a protestat, fiind nemultumit ca membrii comisiei nu l-au lasat sa voteze, deoarece legea prevede ca se poate vota cu pasaportul doar in sectiile obisnuite. Cu toate astea, batranelul a reusit sa voteze, dupa ce a facut o sesizare la BEC.

Dambovita, campioana la dosare...penale

Pana la ora pranzului peste 42 de sesizari privind incidente electorale au fost depuse, in judetul Dambovita, iar cinci damboviteni s-au ales cu dosare penale sambata, in urma unor sesizari privind incalcarea normelor electorale, cele mai multe pentru oferirea de bunuri si bani pentru a influenta electoratul. Catre ora 14:00 Doi damboviteni s-au ales cu dosare penale dupa ce ar fi incercat sa ofere bani sau bunuri pentru a-i determina pe alegatori sa voteze un anumit candidat, transmite corespondentul NewsIn. In ambele cazuri, petrecute in mediul rural, se fac cercetari, urmand ca dosarele sa fie inaintate la parchet. "In intervalul orar 7.00 - 13.00, politistii damboviteni au fost sesizati cu privire la savarsirea a doua infractiuni de oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase materiale, in scopul determinarii alegatorului sa voteze un anumit candidat, infractiune prevazuta si pedepsita de art. 26 ind. 4 alin. 1 din Legea 370/2004”, se arata intr-un comunicat al Centrului de Comunicare Dambovita.

Cu biblia intr-o mana si afisul electoral in alta

Potrivit social-democratilor clujeni, preotul Sampalean Ionut este si reprezentantul PDL in sectia speciala de vot din comuna si a continuat poropaganda electorala si sambata. PSD Cluj a depus duminica o plangere la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Cluj in care reclama ca un preot din comuna clujeana Izvoru Crisului, membru PDL, a impartit alimente enoriasilor indemnandu-i chiar in timpul slujbei sa voteze cu Traian Basescu.

S-a scumpit votul

Daca in primul tur, voturile se cumparau cu 50 de lei bucata, in turul doi, daca miza creste, creste si mita…pana la 1.500 de lei pe vot. Prim vicepresedintele PSD Maramures, Ludovica Parvu, a declarat ca a pus la dispozitia organelor abilitate inclusiv un material filmat in care doi cetateni vorbesc despre modul in care s-a desfasurat operatiunea, cele doua persoane aducand in discutie numele liderului PDL Maramures, Mircea Man, si a primarului din localitate, Dorinel Alb. In plangerea penala, se vorbeste despre sume intre 500 si 1.500 de lei care le-au fost oferite cetatenilor, pentru a vota cu candidatul PDL.

Detinutii nu prea tin la buletine

Procesul de votare a fost intrerupt timp de aproximativ 15 minute la Penitenciarul Targu-Jiu, din cauza ca 15 persoane private de libertate nu isi mai gaseau cartile de identitate, transmite NewsIn. Dupa ce aceste persoane si-au gasit actele de identitate, procesul de vot a fost reluat. Dintr-un total de 420 persoane incarcerate, 169 au drept de vot. Dintre acestea, 25 au refuzat sa-si exercite dreptul de vot. Astfel, au votat 139 de persoane aflate in detentie, iar cinci persoane private de libertate au votat la Penitenciarul Craiova, unde au fost transferate temporar.

Exces de zel electoral?

Politistii bucureresteni i-au deschis dosar de cercetare penala unui adolescent care a intrat intr-o sectie de votare din Sectorul 6 din Bucuresti cu un pistol-bricheta si i-a amenintat pe membrii comisiei, au declarat oficiali din cadrul MAI. Potrivit surselor citate, adolescentul s-ar fi aflat sub influenta batuturilor alcoolice, iar, dupa ce a fost audiat, a fost lasat sa plece. La audiere, tanarul a declarat ca a fost o gluma, insa, cu toate acestea, pe numele lui a fost deschis un dosar pentru ultraj.

Zambiti, va rog

Politistii bucuresteni verifica daca o persoana a primit mita electorala, aceasta fiind surprinsa intr-o cabina din sectia speciala de la Spitalul Caritas in timp ce isi fotografia buletinul de vot. De asemenea, alti doi barbati din judetul Arad au fost amendati cu cate 1.000 de lei dupa ce au fost surprinsi ca si-au fotografiat, cu telefonul mobil, buletinele de vot stampilate, in cabina.

O fi coincidenta?

Peste 20.000 de persoane aflate pe mare, marinari si personal nenavigant, cat si angajatii de pe platformele petroliere, nu pot vota la alegerile de duminica deoarece, potrivit legii, nu mai este permisa organizarea de sectii de votare la bordul navelor.

Oficialii penali

Viceprimarul din localitatea argeseana Stefanesti este cautat de politisti pentru a fi retinut, dupa ce sambata seara ar fi impartit produse alimentare si le-a aratat consatenilor cum sa voteze, folosindu-se de buletine de vot specimen, potrivit oficialilor MAI.

Totodata, un membru PDL din comuna ieseana Cozmesti a depus la Politie o plangere penala impotriva primarului din localitate, Valeriu Enciu (PNL), pe motiv ca edilul a indemnat cetatenii sa-l voteze pe candidatul PSD, promitand si sume de bani in schimbul votului.

O "minora" frauda

O fata din satul Zizin, apartinand comunei Tarlungeni din judetul Brasov, a reusit sa voteze, desi nu a implinit varsta de 18 ani, membrii biroului sectiei de votare dandu-si seama de eroare doar dupa ce aceasta a introdus buletinul de vot in urna. Ramona O, care de abia a implinit, in data de 28 noiembrie, varsta de 17 ani, a declarat politistilor ca mama ei a trimis-o la vot spunandu-i ca are 18 ani. In jurul orei 15.00, fata s-a prezentat la sectia de votare 473, impreuna cu prietenul ei si a reusit sa insele vigilenta membrilor biroului sectiei de votare si sa introduca buletinul de vot in urna.

Cititi si: Cele mai intalnite metode de fraudare a alegerilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.