De dimineata, politicienii au pornit constiinciosi la vot pentru a alege una dintre cele doua optiuni. Daca Mircea Geoana a votat pentru stabilitate si unitate, Traian Basescu a ironizat putin momentul, spunand ca "i-a fost foarte greu sa aleaga".

Basescu: Mi-a fost foarte greu sa aleg

Presedintele Traian Basescu a votat duminica dimineata la Liceul A.D. Xenopol, el spunand, cu ironie, ca i-a fost "foarte greu" sa aleaga si a profitat de moment pentru a-i felicita pe romanii care isi serbeaza onomastica de Sf. Nicolae, relateaza NewsIn. "Mi-a fost foarte greu sa aleg", a declarat Basescu, razand, dupa ce a iesit din cabina de vot si a introdus buletinul in urna. "Sa fie intr-un ceas bun!", i-a replicat unul din membrii comisiei sectiei de vot.

Basescu a dorit sa-i felicite pe cei care isi serbeaza onomastica de Sf. Nicolae. "In primul rand ma gandesc la cei care au numele legat de Sfantul Nicolae si le doresc la multi ani si o viata fericita in familiile lor. Si ma gandesc si la locuitorii din Sannicolau Mare, unde mi-am anuntat candidatura. Lor le doresc la multi ani!", a mai spus seful statului.

Presedintele a votat la Liceul A.D. Xenopol la ora anuntata. El era asteptat de cateva zeci de sustinatori. Traian Basescu a venit insotit de sotia sa, Maria, si de cele doua fiice, Ioana si Elena. Maria si Elena Basescu au votat si ele la aceeasi sectie de votare. Sotia presedintelui a primit de la un sustinator al lui Traian Basescu un buchet de flori.

Mircea Geoana: Am votat cu gandul la stabilitate si la unitate

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca a votat cu gandul la stabilitate si la unitate, i-a indemnat pe romani sa vina la vot si le-a spus ca ii va face placere sa primeasca voturile lor. "Votez cu gandul la stabilitate si la unitate, votez cu gandul la romanii care au in aceasta perioada dificultati, votez cu gandul la romanii din tara si din strainatate. Votez cu gandul la familia mea si la familiile tuturor romanilor din tara si de oriunde s-ar afla. Sa dea Dumnezeu ca aceasta zi de sfantul Niculae sa fie o zi frumoasa si sa avem alegeri democratice si corecte pentru ca se uita intreaga Europa si intreaga lume la noi. Dumnezeu sa ne dea gandul cel bun. Sunt convins ca in aceasta zi de Sfantul Niculae vom avea intelepciunea sa alegem unitate, stabilitate si speranta unui nou inceput!", a declarat presedintele PSD.

Mircea Geoana si-a exprimat speranta ca vor veni multi oameni la vot si le-a transmis ca i-ar face placere sa primeasca voturile lor. "Eu sper sa vina cat mai multi romani la vot si cetateni ai acestei tari, pentru ca miza este dincolo de numele unui candidat sau altuia, a unei sigle de partid sau a alteia, este vorba despre destinul acestei tari. Am spus-o in aceste saptamani si luni, miza alegerii viitorul presedinte depasteste persoana unui om. Este vorba de optiune intre doua viziuni de societate, este vorba despre optiunea despre ce fel de Romanie vrem sa avem in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani si de aceea va indemn sa veniti la vot. Daca veti vota cu mine, asta imi va face foarte mare placere, dar indiferent cum doriti sa votati, veniti la vot si exprimati-va liber si democratic optiunea si preferinta dumneavoastra", a mai spus prezidentiabilul PSD.

Mircea Geoana le-a transmis si el felicitari celor care isi serbeaza ziua numelui. "In primul rand, de aceasta frumoasa sarbatoare de Sfantul Niculae, premergatoare Craciunului si Bobotezei, la multi ani celor mici, care sper ca au fost cuminti si au primit cadou in dimintea asta si celor care sarbatoresc acest frumos si crestinesc nume de Nicoleta sau Nicolae", a spus Geoana.

Intrebat ce a primit de la Mos Nicolae, liderul PSD a spus ca spera sa-si primeasca cadoul diseara. "N-am primit pentru ca inca n-am fost cuminte, dar dimineata am fost in camera la copii, desi sunt putini mai mari. Trebuie sa recunosc ca n-am vazut ghetutele asa de bine lustruite cum le faceam eu cand eram de varsta lor, dar au primit Alexandru si Anamaria din partea mea si a Mihaelei, obisnuitele cadouri de Mos Nicolae. Sper ca diseara sa primesc ceva", a ,marturisit candidatul PSD.

Geoana a mai spus ca dupa vot va merge la mama sa sa o ajute sa mearga la scrutin, iar dupa aceea se va duce impreuna cu ea sa se reculeaga si pentru "un moment impreuna" la mormantul tatalui sau. Dupa aceea, Geoana va merge "la munca la partid, iar diseara la exit-poll". Liderul PSD a fost insotit de sotia sa Mihaela si de cei doi copii ai lor, Alexandru si Ana Maria.

Iliescu: Am votat pentru schimbare si indeamn romanii sa voteze cu "nadejde"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat la iesirea de la urne, ca a votat pentru schimbare, deoarece ultimii cinci ani au fost "ani pierduti" pe plan intern si extern, si a apreciat ca aceasta campanie electorala a fost "cam dura".

"Cred ca marea majoritate a oamenilor inteleg ca nu se mai poate continua in modul in care a mers tara in acesti ani si trebuie sa aducem normalitate, respect reciproc, conditii normale de functionare a institutiilor, de conlucrare intre institutii. Asta cred ca a inteles toata lumea. Altminteri, si in plan intern si in plan extern au fost cinci ani pierduti pentru tara", a declarat Ion Iliescu.

El a apreciat ca aceasta campanie electorala a fost "cam dura" si ca in anii '90 exista mai mult "respect reciproc". "A fost cam dura, ma rog, sigur nu-s lucruri comparabile, am avut perioade chiar mai dense, mai tensionate in anii 90, dar parca exista si ceva mai multa raspunedere civica, respect reciproc, chiar daca erau foarte dure confruntarile politice", a spus Iliescu.

Ion Iliescu a incheiat spunand ca spera ca romanii vor iesi sa voteze si ca vor avea "speranta si nadejdea ca se poate si mai bine".

Antonescu a votat "cu gandul de a elibera Romania de un cosmar"

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat dupa ce a votat, ca a facut-o "cu gandul de a elibera Romania de un cosmar" si pentru o schimbare, "o sansa la normalitate".

"(Am votat) cu gandul de a elibera Romania de un cosmar, cu gandul de a vota - ceea ce am si facut - o schimbare. Sper ca foarte multi romani sa vina azi cu acelasi gand, acela de a da Romaniei o sansa la normalitate, la schimbarea in directie buna, la eliberarea de tot ce a insemnat acest capitol negru", a spus Antonescu.

Klaus Johannis: Am votat pentru echipa mea

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, propus de PSD, PNL si UDMR pentru functia de prim-ministru, a spus, dupa ce si-a exprimat optiunea de vot, ca a votat pentru echipa sa si ca asteapta de la viitorul presedinte, oricare ar fi el, sa fie un adevarat presedinte pentru romani.

"Se pare ca votarea de astazi merge bine. Este un proces de votare mai simplu decat duminica trecuta si cred ca se desfasoara in conditii bune. Astazi a fost foarte simplu, am votat pentru echipa mea", a spus Johannis.

Primarul Sibiului crede ca prezenta la vot in municipiu va fi buna si la acest tur. "Sibienii, de regula, sunt foarte disciplinati, dar, sigur, este important sa mearga la vot, indiferent care ar fi optiunea lor", a spus edilul.

Intrebat ce asteapta de la viitorul presedinte, indiferent care ar fi acesta, Johannis a raspuns ca vrea ca acesta sa fie "un adevarat presedinte pentru romani".

"Ceea ce astept astazi de la procesul electoral este sa avem un vot corect", a incheiat Johannis.

Marko Bela a votat pentru schimbare in viata politica, pentru stabilitate guvernamentala

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, dupa ce a votat, in comuna mureseana Sancraiu de Mures, ca a optat pentru o schimbare si pentru stabilitate guvernamentala.

"Noi optam pentru schimbare si eu insumi am votat pentru schimbare si nu numai pentru schimbare in ceea ce priveste functia de presedinte a Romaniei, fiindca aceasta schimbare va implica, sunt convins, si o schimbare in ceea ce priveste viata noastra politica, stabilitatea guvernamentala. Am optat pentru un guvern stabil sustinut de o majoritate transparenta din Parlament, am votat pentru un prim-ministru, Klaus Johannis, am votat pentru intelegere si reconciliere in societate”, a declarat Marko Bela.

Intrebat daca UDMR este dispusa sa faca o alta alianta, in cazul in care Traian Basescu va castiga un nou mandat, Marko Bela a spus ca „in acest moment noi optam pentru o alta varianta, nu speculam alte variante”.

Senatorul de Mures a votat la ora 8.30 si si-a cerut scuze ziaristilor ca a fost atat de matinal, precizand ca doreste sa ajunga la Bucuresti, unde este sediul central al campaniei.

Flutur: Am votat pentru un presedinte puternic si pentru punerea in aplicare a referendumului

Seful campaniei electorale a PD-L, Gheorghe Flutur, a votat, duminica dimineata, la Gura Humorului, judetul Suceava, pentru "continuitate", pentru punerea in aplicare a referendumului din 22 noiembrie, optand pentru "un presedinte puternic, hotarat, care sa ne reprezinte".

"Am votat pentru continuitate, pentru modernizarea Romaniei, pentru punerea in aplicare a referendumului. Am votat pentru o Romania moderna, europeana, pentru binele romanilor. Am votat pentru un presedinte puternic, hotarat, care sa ne reprezinte", a declarat Gheorghe Flutur, la iesirea de la urne.

Blaga: Cred ca romanii voteaza in cunostinta de cauza

Vasile Blaga, secretar general al PDL si ministru al Administratiei si Internelor, crede ca romanii voteaza, duminica, in cunostinta de cauza, si ca scrutinul este bine organizat. "Cred ca romanii voteaza in cunostinta de cauza. E drept, nu au avut chiar suficient timp, probabil era nevoie de mai multe dezbateri, insa, in general, cred ca ei voteaza in cunostinta de cauza. In privinta prezentei la vot, sper sa fie mai mare decat in primul tur. Nu sunt conditii meteo speciale ca altadata sa fie probleme din acest punct de vedere si sper ca romanii sa vina la vot. Cred, de asemenea, ca alegerile sunt bine organizate", a declarat politicianul democrat-liberal.

Boc: Am votat pentru un presedinte care sa continue modernizarea si sa duca tara in spatiul Schengen

Premierul Emil Boc a votat, duminica, la ora 10.00, la Sectia de votare nr. 43 din Cluj-Napoca, spunand ca si-a exprimat optiunea electorala pentru un presedinte care sa continue procesul de modernizare a tarii si sa duca Romania in spatiul Schengen. "Am votat pentru un presedinte care sa continue procesul de modernizare a tarii si nu pentru un presedinte care sa intoarca, impreuna cu echipa lui, Romania cu fata spre trecut. Am votat, de asemenea, pentru un presedinte care sa asigure ca prin ceea ce vor face romanii, politicienii, ca vom ajunge in acest mandat si in spatiul Schengen, vom ajunge sa aderam si la moneda euro si vom aduce prosperitatea pe care romanii o doresc in spatiul din cadrul Uniunii Europene", a afirmat Boc la iesirea din cabina de vot.

Intrebat ce pronostic are pentru aceste alegeri prezidentiale, Boc a raspuns: "Unul solist, ca la pronosport....Basescu-Geoana, conteaza cine e pus in fata".

In ceea ce priveste formula de guvern pe care si-o doreste, Emil Boc a spus ca ar vrea sa fie "un guvern de dreapta, PDL - PNL". Intrebat despre varianta unui premier de etnie germana, Boc a raspuns: "Mai tarziu".

Patriciu a votat pentru bun-simt, schimbare si cu gandul ca ceilalti alegatori sunt sanatosi la minte

Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a declarat duminica, dupa ce a votat la Liceul Jean Monnet din Capitala, ca s-a exprimat pentru "schimbare", "bun simt" si cu speranta ca si ceilalti votanti sunt "sanatosi la minte" si vor alege in consecinta, adica impotriva a tot felul de "diversiuni".

Patriciu a fost intrebat dupa ce a introdus buletinul de vot stampilat in urna cum a fost alegerea. "Usor, ca si data trecuta, am votat pentru bun simt, pentru o schimbare benefica si pentru liniste", a raspuns liberalul.

De asemenea, intrebat daca este de parere ca va obtine ceea ce-si doreste, Patriciu sa spus "cu siguranta, bineinteles". "Tara asta este tara este sanatoasa, sunt convins ca oamenii acestei tari sunt sanatosi la minte si nu mai pot suporta scandal, dezinfomare, tot felul de teorii ale conspiratiei, tot felul de invartoseli impotriva capitalismului, tot felul de diversiuni", a mai explicat omul de afaceri.

Cand a plecat din sectia de vot, Dinu Patriciu si sotia sa, s-au intalnit pe holul liceului Jean Monnet, cu presedintele PSD, Mircea Geoana si cu Mihaela Geoana. Geoana i-a strans mana lui Patriciu si i-a spus "vorbim", iar Mihaela Geoana l-a sarutat pe obraz pe omul de afaceri. Dinu Patriciu s-a intalnit de asemenea cu Ion Iliescu in fata liceului. Inainte sa mearga sa voteze, Iliescu i-a strans mana lui Patriciu, acesta glumind pe seama faptului ca s-a intalnit cu cei doi lideri PSD. "Ai zice ca ne-am vorbit", a spus Patriciu, iar Iliescu a zambit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.