Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat joi, cu ocazia unei conferinte referitoare la modul in care anul 1989 a schimbat lumea, ca, in acest moment, dupa caderea comunismului, mai exista "tentatia totalitarista" in regiune, sub forma demagogiei si populismului.

"Comunismul a murit, fascismul a murit, dar tentatia totalitarista inca nu a murit in regiunea noastra. Exista astazi tentatii de demagogie si populism, si pe stanga si pe dreapta, si intr-un fel trebuie sa recunoastem dupa 20 de ani de la acel moment magnific care a schimbat soarta planetei ca avem in continuare de luptat cu sechelele, reflexele totalitare, ca avem in continuare o cultura democratica si un tesut civic inca precar, ca avem inca de modelat mentalitati, asteptari si realitati democratice in societatile noastre", a afirmat Geoana, citat de NewsIn.

Totodata, el a apreciat ca pericolele care urmaresc democratiile din zona europeana nu au fost in totalitate eliminate. "Pot sa spun la 20 de ani de la caderea comunismului ca pericolul la adresa democratiilor noastre inca exista si el va adopta probabil alte forme. Europa democratica, cu o cultura civica mai democratica, nu este nici ea la randul sau imuna fata de astfel de evolutii", a spus Geoana, opinand ca Romania inca "nu a incheiat o conversatie nationala si interna despre acesti ultimi 20 de ani".

Presedintele Senatului a mai sustinut ca "misiunea de reunificare a Europei nu s-a incheiat". "Nu putem sa stam comozi pe statutul nostru recent obtinut de membrii ai UE si NATO si sa uitam ca fratii si surorile noastre din multe tari sunt inca sub influenta de regimuri totalitare", a mai declarat Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.