Presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a promis sidicalistilor din educatie, in cadrul unei discutii de la sediul partidului, ca viitorul Guvern va aloca 6% pentru educatie, minim 1% pentru cercetare si majorarea cu 33% a salariilor profesorilor prin modificarea coeficientilor din Legea salarizarii.

Liderul PSD a discutat cu reprezentantii a trei sindicate din invatamant, Alma Mater, Spiru Haret si FSLI, in cadrul intalnirii fiind atins subiectul salarizarii unitare, a Legii educatiei, precum si a sumelor alocate in bugetul de stat pentru anul viitor. Geoana a tinut sa precizeze ca educatia va fi una dintre prioritatile sale in situatia in care va castiga mandatul de sef al statului, insistand pentru alocarea a 6% pentru educatie si a 1% pentru cercetare si inovare.

La randul sau, reprezentantul Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a declarat ca "cea mai importanta discutie a fost axata pe Legea 221 (prin care se majorau salariile cu 50%, n.r.), lege neaplicata, lege fata de care domnul Geoana isi recunoaste responsabilitatile morale, are o datorie morala fata de educatie, in sensul ca aceasta lege nefiind aplicata, doreste sa se achite intrucatva de educatie si solutia i-am dat-o chiar noi". "In Legea salarizarii unitare, lege in care noi mai avem posibilitatea sa umblam in urmatoarele cateva luni, coeficientii de ierarhizare a colegilor din invatamant sa fie modificati cu procentele care n-au fost aplicate din acea lege. Practic legea sa se aplice, dar de-a lungul timpului in anii care urmeaza. Aceasta a fost o promisiune a domnului presedinte de a ne sustine in ceea ce ne priveste, numai ca speram ca aceasta promisiune sa nu fie in van. (...)Doar transpunerea in coeficienti a procentelor neaplicate, a mai ramas 33%, aceia sa fie pusi in Legea salarizarii unitare", a mai spus Isvoranu, citat de NewsIn.

El a precizat ca liderul PSD nu le-a cerut sub niciun fel sprijinul la alegerile prezidentiale. "Nu ne-a cerut insa sub niciun fel sa-l prijinim sau sa nu-l spijinim. Ne-a spus sa votam, sa iesim la vot ca prin acest lucru isi va da seama modul in care va fi sustinut de colegii din educatie sau nu", a mai spus sindicalistul.

Isvoranu a criticat aplicarea de catre Guvern a zilelelor de concediu neplatit in cazul cadrelor didactice, chestiune despre care Geoana a precizat ca va trebui modificata. "Pana la alte probleme, cert este ca Boc, si toata compania dansului, nu a facut altceva decat, in ultima luna inainte de sarbatori, sa fure din banii celor din invatamant (...)Oricum, cu mentinerea legilor actuale si a celor care le-au asumat invatamantul se duce intr-o gaura neagra", a mai spus Isvoranu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.