Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ca, alaturi de PNL, social-democratii vor elimina articolul de lege in care este interzis cumulul pensiei cu salariul.

"Vom anula, de fapt exista deja din randul PNL o initiativa parlamentara lansata, vom anula insa imediat articolul de lege privind cumulul de pensie si salarii, pornind de la premisa ca pensiile sunt un drept si salariul este un drept, dreptul la munca. Faptul ca un cetatean beneficiaza de aceste drepturi nu poate duce la anularea vreunuia dintre ele. Decizia Curtii din punctul nostru de vedere a fost o decizie gresita, dar o respectam pentru ca asa este Constitutia Romaniei, dar vom abroga acest articol din lege", a spus Duvaz, comentand decizia

El a precizat, inca o data, ca majoritatea PSD-PNL nu isi propune sa mareasca taxele si impozitele in 2010. "Din punctul nostru de vedere, al majoritatii, taxele si impozitele in 2010 nu se maresc, ca sa fie limpede. Daca le putem reduce, da, si o vom face in primul rand anuland impozitul forfetar, acest impozit pe IMM-uri", a mai spus Duvaz, afirmand ca reprezentantii PDL "dezinformeaza" atunci cand sustin contrariul.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei din 4 noiembrie prin care Legea salarizarii unice a fost declarata constitutionala, ca "legiuitorul ordinar" nu poate interzice cumulul de functii pentru Avocatul Poporului, judecatorii, procurorii, consilierii de conturi sau judecatorii CCR.

"Legiuitorul are dreptul de a interzice cumulul de functii in sistemul bugetar cu titlu de principiu si de a permite cumulul acolo unde situatia, in mod obiectiv si rational, o cere. Cu toate acestea, legiuitorul ordinar nu poate sa limiteze cumulul de functii in acele situatii in care chiar textul Constitutiei prevede o atare posibilitate. Intr-o asemenea situatie se afla, spre exemplu, Avocatul Poporului, judecatorii, procurorii, consilierii de conturi sau judecatorii Curtii Constitutionale", se arata in motivarea deciziei din 4 noiembrie.

Totodata, CCR arata ca masurile privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale nu se pot aplica persoanelor pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.