Cotidianul "Gardianul" a postat pe site-ul sau un filmulet in care presedintele Basescu se afla pe o scena, la o manifestare electorala, despre care se spune ca ar fi la Ploiesti, in 2004, iar imaginile arata ca ar lovi un copil.

Potrivit reporterilor de la Gardianul, imaginile socante sunt surprinse in centrul Ploiestiului, unde fusese amenajata o scena pe care Traian Basescu, imbracat in celebra geaca portocalie, se aplecase pentru a lua un memoriu al unei femei disperate, care, plangand, ii spunea candidatului de atunci ca are grave probleme sociale. Copilul se afla chiar langa aceasta femeie si, la momentul surprins de camera de luat vederi, doar se uita curios la Traian Basescu cand acesta il loveste.

Asteptam parerile voastre pe forum. Click aici!


Basescu: Niciodata in viata mea nu am lovit un copil, s-a ajuns prea departe cu campania murdara


"As vrea sa incep cu o precizare necesara. Niciodata in viata mea nu am lovit un copil, nu mi-am lovit copiii, nu mi-am lovit sotia, nu am lovit copii altora, nu i-am lovit, nu i-am batut (...)
Va pot spune ce vad eu pe caseta pe care o difuzati si m-am uitat foarte atent dupa ce am venit de la emisiune, vad o femeie disperata cu care vorbeam, si eram aproape in genunchi, si vad un copil care rade dupa ce se da inapoi. Nu cred ca un copil lovit, asa cum spunea domnul Patriciu, intai in plex si pe urma peste fata rade si nu-si pune mainile la fata sau la plex", a explicat seful statului, intr-o declaratie facuta la sediul sau de campanie, aproape de miezul noptii.

Basescu a mai afirmat ca s-a ajuns prea departe cu campania murdara si acest lucru arata disperare. "Vreau sa stiti ca nu sunt disperat si nici utilizarea povestii Hayssam si nici utilizarea unui copil in campanie nu ma vor face sa fiu mai putin aspru cu cei care dau lectii de moralitate, de genul domnului Patriciu, care probabil daca nu ar fi beneficiat de clementa lui Adrian Nastase pentru 600 de milioane de dolari datorii la stat ar fi fost bani pentru mai multi copii decat isi imagineaza domnia sa", a subliniat seful statului.

Basescu a tinut sa precizeze ca in ceea ce il priveste, din dragoste pentru copii a "sacrificat", in perioada in care era ministru al Transoprturilor, un hotel al Metrorex pentru a face un adapost pentru acestia. "In ceea ce ma priveste i-as aduce aminte si domnului Patriciu, si celor care speculeaza, si il vad si pe domnul Ponta, caruia i-am tinut copilul in brate de ziua lui, il vad si pe dansul speculand, dar v-as aduce aminte ca din dragoste pentru copii cand eram ministru al Transporturilor am sacrificat un hotel al Metrorex pentru a pune acesti copii intr-un adapost", a amintit presedintele.

Seful statului a mai spus ca nu face comentarii asupra calitatii casetei difuzate in presa, insa ramane ferm in afirmatia ca s-a ajuns prea departe din punct de vedere al campaniei electorale murdare. "Suntem intr-o campanie care a ajuns prea departe din punct de vedere al campaniei murdare, ca ne dau lectii exact oamenii imorali si inchei spunand cu ce am inceput, niciodata nu am lovit, nu am batut un copil, eu iubesc copiii", a incheiat Traian Basescu, glumind apoi cu ziaristii ca daca mai apare in presa vreo caseta este dispus sa faca declaratii si la 5 dimineata.

Presedintele declarase anterior ca va da vineri o explicatie publica despre imaginile in care apare ca ar lovi un copil, dupa ce se va consulta cu persoanele cu care a fost la acea manifestare electorala, precizand ca nu-si da seama despre ce e vorba si trebuie vazut ce spune copilul respectiv. "O sa ma uit si o sa va dau o explicatie", a declarat Basescu, dupa ce intr-o emisiune la Realitatea TV la care se afla s-a difuzat un scurt film in care apare ca ar lovi un copil. Intrebat daca este de parere ca este un trucaj, presedintele a spus ca nu poate afirma acest lucru. "Nu-mi dau seama. A spus copilul ceva, a vorbit urat? Ce-a facut?", a intrebat seful statului. "Nu, nu imi aduc aminte de incident. Sunt destui care ma injura pe unde ma duc. Nu-mi dau seama despre ce e vorba, va asigur ca voi da explicatii publice. Probabil ca mai eram cu cineva, probabil ca nu eram singur", a continuat presedintele, potrivit NewsIn.

Dupa ce moderatorul i-a spus ca si omul de afaceri Dinu Patriciu a spus ca Basescu a lovit un copil pentru ca a strigat "Traiasca Iliescu!", seful statului a replicat: "De ce n-a spus atunci?".

"Haideti sa vedem despre ce e vorba. Lasati-ma sa ma consult cu cei care au fost acolo (...)
Nu stiu daca acel copil a vorbit cumva urat femeii sau ce a facut. Vedem despre ce e vorba. Va asigur ca voi da o explicatie maine (vineri, n. red)", a mai spus Basescu. "Vreau sa vad si eu filmul", a completat candidatul PDL, intreband daca este o data invocata si ca trebuie verificat daca el a fost atunci acolo.

Dinu Patriciu a invocat acest incident cu o seara in urma. "Am fost impotriva asocierii cu PD, acest partid populist condus de un comunist si in 2004. De altfel, impotriva lui Traian Basescu am si o chestiune personala. In campania electorala din 2004, la Ploiesti, l-am vazut dand un pumn unui copil, care din greseala strigase: Traiasca Iliescu! L-am vazut cu ochii mei. Mai sunt si alti oameni care l-au vazut si ar putea depune marturie daca nu ar fi membri PDL", a acuzat liberalul.

Dupa ce au fost facute publice imaginile de la mitingul electoral, Patriciu a tinut sa precizeze ca Traian Basescu l-ar fi lovit de doua ori pe copilul aflat la mitingul de lansare a candidatilor pentru alegerile parlamentare din 2004. "In primul episod l-a lovit in plex, cu dosul mainii. In al doilea episod, este ceea ce se vede acum..Ca si la prima lovitura, cred ca acel copil nu prea stia bine ce i se intampla. Eu eram (pe scena, n.r.), in stanga dlui Basescu, am vazut cam din acelasi unghi aceasta intamplare", a sustinut Patriciu.

Omul de afaceri a mai spus ca, dintre politicieni, pe scena se mai aflau Florin Anghel, Teodor Melescanu si Calin Popescu Tariceanu cu sotia. Intrebat de ce nu a facut public acest incident inca din 2004, Patriciu a spus ca nu a avut "proba".


Anastase: Basescu a dat copilul la o parte; Ponta: Sper ca imaginile nu sunt adevarate, ar fi groaznic

Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat joi seara, la RTV, ca presedintele Basescu nu a lovit copilul din inregistrarea aparuta in presa, ci l-a dat la o parte, pentru a discuta cu femeia care-i cerea ajutorul, iar vicele PSD Victor Ponta, a spus ca spera ca imaginile sa nu fie reale.

"A avut loc la Ploiesti (incidentul. n.r.). Intr-adevar era un spectacol de lansare a candidatilor pentur alegerile parlamentare (din 2008, n.r.). De altfel, singurul la care a praticipat si Dinu Patriciu. Am fost pe scena, chiar am vorbit la telefon si cu colegul meu domnul deputat Florin Anghel care prezenta spectacolul la momentul respectiv. Amandoi ne amintim un copil care la un moment dat a cerut microfonul, i s-a dat microfonul, a spus chiar si cateva cuvinte urate la microfon. Nu-mi amintesc exact aceasta scena, dar pot sa constat un singur lucru, ca avem de-a face cu o femeie care era extrem de surescitata, e clar ca avea o problema foarte serioasa si cerea cu disperare ajutorul presedintelui. Daca este vorba de acel moment probabil respectivul copil o fi continuat sa vorbeasca urat si atunci presedintele dorind sa-i acorde atente femeii l-a dat la o parte, dorind sa acorde atentie femeii respective care chiar solicita cu disperare acest lucru si chiar se vede", a explicat Anastase, la Realitatea TV.

Liderul PDL a spus ca acel copil rade, deci nu se poate spune ca a fost agresat. "Dupa aceea daca ne uitam iar cu obiectivitate la imagini vedem copilul care in niciun caz nu arata a copil agresat, un cpoil cu zambetul pe buze uitandu-se admirativ la presedinte. Eu stiu ca un copil cand ii dai asa cum spunea domnul Patriciu un pumn incepe sa planga, in niciun caz nu zambeste si se uita admirativ la presedinte", a mai argumentat Anastase.

Aflat in aceeasi emisiune, vicepresedintele PSD Victor Ponta, a declarat ca spera ca acele imagini sa nu fie adevarate, iar daca ar fi, orice cetatean nu ar putea simti decat oroare ca presedintele tarii ar putea face un asemenea gest. "Eu sper ca nu sunt adevarate. Sper ca le-au falsificat dusmanii, mogulii dlui Traian Basescu. Pentru ca daca nu le-au falsificat mogulii, sau daca acel copilas nu era el insusi unul din mogulii care trebuia lovit cu pmnul in fata de catre presedinte, domnul Traian Basescu iese in modul cel mai mizerabil posibil din politica romaneasca. Doamna Anastase nu are copii, probabil isi doreste si o sa aiba. Eu am un baiat, e de varsta celui pe care l-a lovit presedintele. Niciodata un om vazand presedintele Romaniei lovind cu pumnul in gura un copil, va simti altceva decat oroare. Am simtit oroare cand am vazut la Razvan Dumitrescu. Se vede ca l-a lovit. Mi se pare un moment groaznic care nu are nicio legatura nici cu politica", a declarat Ponta.


Iurascu (Forta Civica) sustine ca Basescu nu a lovit copilul la mitingul din 2004, "este o facatura"

Presedintele Forta Civica, Adrian Stefan Iurascu, a declarat joi seara, la Realitatea TV, ca a fost prezent la mitingul electoral al lui Traian Basescu din 2004, iar actualul sef al statului nu l-ar fi lovit pe copilul din filmul dat publicitatii.

"Sunt la un metru de acel baiat, daca dati imaginile o sa ma vedeti. Sunt intr-un pardesiu inchis la culoare, era o vreme extrem ploioasa si de pacatoasa la acel moment, copilul face un pas spre mine. Intre mine si el nu era nimeni, deci eram la un metru, la un metru si jumatate de acel copil. Intre mine si el nu mai era nimeni, un asemenea gest, reprobabil sigur ca da, daca se intampla il retineam cu siguranta. Nu s-a intamplat acest lucru, este o facatura a actualei coalitii, clar, care este impotriva presedintelui", a povestit Iurascu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.