Dupa incheierea primului tur de scrutin si trecerea referendumului, intrebarea de pe buzele tuturor este: Ce s-a intamplat cu Liviu Negoita? Unde a disparut premirul propus de presedinte si daca sansele sale de trecere erau slabe la inceput, acum au devenit nule?

Pe zi ce trece este tot mai evident ca propunerea cabinetului Negoita a fost doar o manevra a sefului statului de a mai da inca o data peste nas "aliantei" PNL-PSD-UDMR.

Primul semn de intrebare in momentul propunerii lui Liviu Negoita la conducerea guvernului a venit in plina campanie electorala cand presedintele Basescu le-a transmis liberalilor ca va propune un alt premier daca acestia accepta sa formeze o majoritate parlamentara alaturi de PDL. Insa cum propunerea lui Basescu s-a lovit de un "nu" categoric, Liviu Negoita si-a continuat misiunea "sinucigasa" in care l-a trimis presedintele.

Cu toate astea, acum, dupa terminarea primului tur si dupa trecerea referendumului, guvernul Negoita ramane in continuare suspendat in Parlament. PSD-ul amana in continuare momentul votului de investitura, iar PDL-ul, ramas singur impotriva tuturor, nu mai are niciun motiv pentru a exercita presiuni asupra Parlamentului, iar astfel Romania ramane in continuare pe mana unui guvern interimar.

De ce s-a uitat de Negoita?

Motivul pentru care investirea guvernului Negoita este pusa in umbra este unul foarte simplu. Fiecare partid asteapta rezultatele turului doi pentru a putea face "legea" in Parlament. Astfel, probabil nici Traian Basescu nu il mai doreste pe Liviu Negoita sau probabil asteapta doar castigarea unui al doilea mandat pentru a putea "sa taie si sa spanzure" prin Parlament.

Acelasi lucru se aplica si in cazul PSD-ului lui Mircea Geoana. Acestia nu se grabesc sa dea un vot, nici macar negativ, premierului propus de presedinte, fiindca spera la castigarea alegerilor si la posibilitatea de a-si face singuri legea. Mai mult decat atat, daca acordul cu liberalii va merge bine, am putea fi martorii investirii guvernului Johannis pana cel tarziu de Craciun, dupa cum transmite Geoana.

Inca un "os" aruncat in directia lui Negoita

Desi este complet ignorat de colegii de partid, de presedinte si de tot Parlamentul, lui Liviu Negoita i se mai arunca din cand in cand cate "un os" de spebiranta. De exemplu, chiar joi premierul demis Emil Boc, constient de semnul de intrebare care pluteste deasupra "problemei Negoita" a declarat ca PDL-ul il sustine in continuare pe premierul propus de presedinte si guvernul acestuia si ca aceasta propunere de premier nu poate fi retrasa pentru ca procedura constitutionala nu permite.

Asa ca, ce putem sa intelegem? Ca atat PDL-ul cat si Traian Basescu l-ar retrage pe Negoita, dar Constitutia nu le permite?

"Propunerea nu poate fi retrasa, pentru ca procedura constitutionala nu permite. Nu poti sa retragi ceea ce Constitutia nu-ti permite. Evident, daca vrei ca in tara sa nu mai tii cont de nimic, atunci poti sa-ti imaginezi orice. Probabil e un inceput de mesaj cu privire la modul in care PSD incearca sa anunte viitoarea guvernare- in afara oricaror reguli constitutionale", a explicat Boc.

Sau este o lumina pusa de PDL pe faptul ca PSD si PNL se sustrage de la acordarea votului pentru guvernul Negoita si se ocupa de promovarea unui "guvern ideal Johannis".

Democrat-liberalul a mai spus ca PDL sustine Guvernul Negoita si a sugerat ca Mircea Geoana si Crin Antonescu sa fie intrebati de ce lipsesc de la sedintele conducerii Parlamentului. "De ce macar nu vin sa asigure cvorumul la sedintele Birourilor Permanente, sa fixeze data votului de investitura, o chestiune de bun simt?".

Liviu Negoita a declarat, la 14 noiembrie, ca isi va depune mandatul in cazul in care liderul PSD Mircea Geoana ar castiga alegerile. "Eu am acceptat aceasta desemnare din partea presedintelui Traian Basescu, ne cunoastem de mult, suntem in aceeasi echipa, cred in Traian Basescu ca poate sa-si duca proiectele pe care le-a inceput in primul mandat si in mandatul urmator. Eu nu cred ca o sa iasa dl Geoana, dar, in momentul in care - sa spunem - am avea parte de o astfel de situatie, este normal sa imi depun mandatul. Fara discutie", a declarat Negoita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.