Sefi din televiziunea publica au impus comentatorilor meciului de Champions League de marti seara, Unirea Urziceni - FC Sevilla 1-0, sa-si modifice comentariul si sa remarce prezenta lui Mircea Geoana in tribuna. Au insistat pe sms pina cind jurnalistii au cedat in fata a 1,8 milioane de oameni, scrie jurnalistul Catalin Tolontan.

Potrivit jurnalistului GSP, in momentul “anuntului” Unirea conducea cu 1-0, meciul era ajuns in minutul 60, iar audienta in acel moment era de 1,8 milioane de oameni “pe all”. Tocmai sarise cu 1,5 puncte de rating dupa primul sfert de ora de la pauza.

Tolontan povesteste intamplarea

La microfon sint Marian Olaianos, redactorul televiziunii, si fosta glorie Ilie Dumitrescu. Un cuplu clasic, comentator plus specialist. (...) “Atmosfera de meci mare. Multe VIP-uri in tribuna”, rosteste reporterul de la microfon. “Candidatul la prezidentiale Mircea Geoana e si el aici. A venit la meci”. Vocea suna moale. “Si domnul Cozmin Gusa”, il completeaza prompt Ilie Dumitrescu. Apoi urmeaza o poanta neclara intre cei doi despre “procentele care cresc”, din care nu se intelege daca sint procentele mingilor jucate de baietii lui Petrescu sau cele din politica, scrie Tolontan pe blogul sau.

Finalul il prinde stors pe Olaianos. Striga la telefon la Todan. Cei din echipa TVR aud doar replicile sale. Chiar si citiva oameni din zona oficiala se opresc. “Ce sa fac?! M-a atentionat inainte de meci «Vezi ca vine Geoana!», mi-a dat sms-uri in timpul jocului, l-am intrebat de ce si a insistat!”. Convorbirea se curma. Cineva de la tehnic ii spune, moale, “Macar salveaza sms-urile”. Toata lumea e tuflita. Ziaristul se duce la studioul special, apoi se urca in masina si pleaca. Nu raspunde la apeluri toata noaptea, iar ieri a zis doar atit: “Lasati-ma, nu comentez!”.

Cineva din TVR descrie: “Champions League are un manual strict de reguli pentru transmisiile TV. In el se recomanda ferm posturilor, o forma politicoasa de interdictie, sa nu ofere imagini din tribuna cu personalitati politice. Chiar daca ca in loja vin regele Spaniei, la meciurile lui Real Madrid, si premierul Italiei, la jocurile lui AC Milan, acestia nu sint aratati de catre camere. Imaginati-va cite prim-planuri cu Mircea Geoana ar fi fost date daca nu ne proteja acest manual!”.

Ilie Dumitrescu isi aminteste. “Marian a spus ceva de Geoana si eu despre Gusa. N-am dezvoltat”. “Dar cineva a vazut ca i-ai fi scris lui Olaianos pe o foaie avertismentul “GEOANA!!!” in timpul comentariului ca sa nu uite sa-l pomeneasca”. “Nu e adevarat! N-as avea nici o problema sa spun ca sustin un candidat, dar nu s-a intimplat asta”.

E cineva din TVR, un apropiat al PSD, dar oamenii sint retinuti sa dezvaluie tot. Tipul nu e chiar presedintele televiziunii, insa bariera tacerii e aceeasi. “Va fi scandal citeva zile si, dupa ce lucrurile se sterg, ne vor face praf!”. De regula, astfel de cazuri pornesc printr-o indignare publica si sfirsesc cu nedreptati grosolane la adresa jurnalistilor obisnuiti, comise chiar de catre sefii care se amesteca in editorial. Politicienii si uneltele scapa. Ar merita altceva, pe buna dreptate.

Mai multe despre "relatia" Geoana-TVR pe www.tolo.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.