ANI a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta in cazul primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, pentru un posibil conflict de interese, invocandu-se contractele de publicitate incheiate de primarie cu o firma la care Mazare a fost asociat.

Agentia s-a sesizat din oficiu in urma publicarii in presa, in lunile iulie si august 2009, a articolelor “Cum a platit Radu Mazare 800 de mii de euro bani publici catre televiziunea partenerilor de afaceri ca sa cumpere stiri si imagine pozitiva”, “Cinci contracte de publicitate acordate de Primaria Constanta unor parteneri de afaceri ai lui Radu Mazare. Stiri live si emisiuni pozitive de 1.8 milioane de Euro“ si “Primarul Radu Mazare cercetat de ANI pentru ca a dat bani omului de afaceri Radu Mazare”.

"Potrivit acestor materiale de presa, Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al municipiului Constanta, ar fi incalcat dispozitiile legale referitoare la conflictul de interese", se arata in comunicat.

ANI precizeaza ca Mazare a fost informat in data de 18 august 2009 si in 18 septembrie 2009 despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind completarea si depunerea declaratiilor de avere si de interese. In data de 24 august 2009, primarul municipiului Constanta a facut uz de dreptul sau de a fi reprezentat de un avocat, aparatorul ales luand la cunostinta actele si lucrarile din dosarul cauzei, mai precizeaza Agentia.

De asemenea, in data de 12 noiembrie 2009, Mazare si avocatul sau s-au prezentat la sediul ANI si au pus la dispozitia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media. Contractele au fost incheiate de municipiul Constanta, in calitate de achizitor, prin reprezentantul legal Mazare Radu, si SC Telegraf Advertising SRL Constanta, in calitate de prestator, reprezentata de Strutinsky Sorin, doua avand ca obiect servicii de publicitate prin radio pentru o perioada de un an, iar cel de-al treilea - servicii de publicitate media prin presa scrisa, pentru o perioada de patru ani, valoarea totala a acestor contracte fiind de 4.065.367,60 lei.

In urma verificarilor, a rezultat ca Primaria Constanta a incheiat un contract in valoare de 2.689.076 lei (fara TVA) pentru „intermedierea executarii serviciilor de publicitate TV” pe o perioada de patru ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentata de Dan Dumitru Buleandra.

Pentru interemedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 a fost alocata suma de 672.269 lei (fara TVA), „cu posibilitatea suplimentarii in functie de alocatiile bugetare disponibile".

ANI precizeaza ca Mazare a detinut, pana in 20 martie 2002, calitatea de asociat in cadrul SC Telegraf Advertising SRL alaturi de alti asociati, printre care si Strutinsky Sorin Gabriel. La data de 20 martie 2002, Mazare a cesionat actiunile detinute. In cadrul SC Telegraf Advertising Strutinsky detine, pe langa calitatea de asociat, si functia de administrator.

Unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptum SRL este de asemenea Strutinsky Sorin Gabriel, iar printre asociati se regaseste si SC Conpress Holding SRL.

Mazare si Strutinsky sunt asociati la urmatoarele societati comerciale: Conpress Advertising SRL, Conpress Holding SRL, Ideea Contrast SRL, Sigma Trading SA, Conpress Group SRL.

Procurorii DNA s-au autosesizat in cazul Primariei Constanta, condusa de Radu Mazare, in legatura cu doua contracte, de 800.000 de euro in total, din bani publici incheiate cu Soti Cable Neptun pentru stiri despre Primarie, au declarat pentru NewsIn surse judiciare la inceputul lunii august. Conform acelorasi surse, in urma unor materiale aparute in presa, DNA a inceput sa verifice traseul banilor si legalitatea contractele de publicitate incheiate intre Primaria Municipiului Constanta si Soti Cable Neptun. Mai mult, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut lamuriri oficialilor Primariei Constanta, dar nu au primit inca niciun raspuns, au spus sursele citate. Aceastea precizeaza ca este vorba despre doua contracte semnate de Primarie pentru imagine.

Mazare se apara

Radu Mazare a declarat ca sesizarea pe care a facut-o ANI la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta este "o ultima zvacnire din partea slugilor presedintelui Basescu" si ca, daca seful statului castiga un nou mandat, se muta in Brazilia.

Ma asteptam la o ultima zvacnire din partea slugilor presedintelui Basescu in aceasta campanie electorala. Am si spus acum o saptamana ca sunt niste slugi politice si cei de la DNA, si cei de la ANI. La fel ca si acum o luna, cei de la ANI anuntau ca am fost incompatibil, ca am fost actionar la nu stiu ce firma in perioada in care eram primar si trebuia sa ma dea afara. Mi-au facut plangere la Parchet, la DNA, si de la Parchet, judecatorul, notarul, registratorul public au constatat ca nu este nimic adevarat din ce anuntase ANI si ne-au dat NUP (neinceperea urmarii penale, n.r.). Un bluf a fost. Acelasi bluf il fac si astazi cu, opt-noua zile inainte de turul doi, pentru a incerca iar sa-mi tavaleasca imaginea, lucru pe care l-au facut timp de cinci ani de zile, fara folos”, a precizat Mazare intr-o conferinta de presa, transmite corespondentul NewsIn.

Contractul cu TV Neptun a fost verificat de Agentia Nationala de Reglementare. ANRMAP a stabilit ca este legal. Acum o sapatmana cand am fost la ANI ne spunea grasuta de acolo ca n-are documente in dosar si ca va mai dura pana va primi aceste documente. Le-a primit repede si a anuntat astazi, prin intermediu presei, ca eu, vezi Doamne, sunt in conflict de interese”, a mai precizat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.