Uniunea Democrata a Tatarilor condamna afirmatia lui Traian Basescu privind crestinarea unui musulman si il sustin pe Geoana in turul doi al prezidentialelor.

Secretarul Uniunii Democrate a Tatarilor, Musin Bolat, a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca organizatia va recomanda musulmanilor din Romania sa voteze cu Mircea Geoana in turul al doilea ale prezidentialelor, condamnand afirmatia recenta a contracandidatului acestuia, Traian Basescu, pottrivit careia cea mai "frumoasa fapta" din viata sa a fost "crestinarea unui copil musulman".

"Am asteptat o reactie de la organizatiile mai vechi, si poate mai in masura decat noi, in legatura cu cea mai <<frumoasa>> fapta a presedintelui Traian Basescu: <<...am crestinat un copil musulman!>>, care, desi <<prinde>> foarte bine la electoratul roman si poate chiar este laudabila din punct de vedere ortodox, ne deranjeaza din doua puncte de vedere: crestinarea unui musulman adult o vedem ca fiind libera alegere a fiecarui om de a trai credinta in care simte, dar crestinarea unui copil, care nu are puterea sa aleaga, nu credem ca este un gest laudabil. In al doilea rand, se acrediteaza ideea ca acel copil a fost <<salvat>> prin crestinare de la soarta cruda de a fi musulman toata viata. Oare a fi ortodox inseamna a fi superior unui musulman?! Pe baza caror criterii putem face aceasta apreciere?", se arata in comunicatul UDT.

Pe de alta parte, deputatul reprezentand minoritatile tatare din Romania, Aledin Amet, a declarat pentru NewsIn ca singura organizatie legitima care reprezinta tatarii din Romania este Uniunea Democrata a Tatarilor Turco- Musulmani, care nu face recomandari privind sustinerea unui anume candidat la prezidentiale, lasand votul la latitudinea fiecarui tatar.

"UDTTM este si organizatia care are reprezentant in Parlament, noi intretinem relatii cu celelalte institutii alte statului si numai noi putem vorbi in numele comunitatii tatare. Suntem o uniune apolitica, dar in afara de conducere, toti ceilalti membri pot face politica, pot sustine pe oricine. Noi nu facem recomandari, lasam la latitudinea fiecarui, avem simpatizanti ai tuturor candidatilor. Politica noastra este una de promovare a imaginii, nu ne intereseaza alegerile prezidentiale, ci doar cele parlamentare", a aratat deputatul UDTTM.

Intrebat cum comenteaza afirmatia presedintelui Traian Basescu, privind "fapta buna de a crestina un musulman" pe care a facut-o, Aledin Amet a aratat ca desi ideea exprimata de Basescu este una "eronata", organizatia pe care o reprezinta nu o considera de mare gravitate si nu doreste amplificarea unei dispute.

"Au mai fost comentarii la adresa tatarilor, atunci cand am considerat ca problema a degenerat, am luat de fiecare data atitudine, am sesizat Consiliul de Combatere a Discriminarii. Acum nu dorim sa amplificam o idee eronata exprimata vineri de Traian Basescu. Rolul nostru este de a linisti lucrurile, nu de a le inflama. Nu mi s-a parut o afirmatie extrem de grava", a comentat Amet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.