Liderul Crin Antonescu a anuntat ieri ca Biroul Politic Central a hotarat sa-l sustina pe Mircea Geoana in turul II al alegerilor daca liderul PSD accepta propunerile liberale, printre acestea Klaus Johannis premier si un program anticriza.

PSD aproba in unanimitate. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca membrii Comitetului Executiv al PSD au aprobat in unanimitate acordul de colaborare politica cu PNL, care vizeaza asigurarea unei majoritati stabile si formarea unui Guvern competent, condus de Klaus Johannis.

"Este un acord care va asigura Romaniei stabilitate si va asigura Romaniei un guvern care sa poata sa se achite in mod competent si transparent de sarcinile pe care le are. Decizia unanima a Cex si a conducerii Aliantei PSD+PC este de a semna un acord de colaborare politica cu PNL in sensul formarii unei majoritati si a unui Guvern condus de primarul Sibiului, Klaus Johannis, elaborarea unui program de guvernare inspirat din programul <<O singura Romanie>> si in care evident accentele liberale isi vor gasi locul cuvenit si salut faptul ca domnul Crin Antonescu si partenerii nostri de la PNL mi-au acordat increderea si ma vor sustine in turul doi al acestor alegeri prezidentiale", a declarat Geoana.

In hotararea adoptata de PNL se constata "criza politica si morala" si "escaladarea starii conflictuale". Prima decizie a PNL vizeaza crearea unei majoritati parlamentare pentru sustinerea lui Klaus Johannis ca premier, apoi aprobarea unui program anticriza si sustinerea lui Mircea Geoana in turul doi, in conditiile in care va respecta propunerile PNL si se angajeaza sa fie duse la indeplinire conditii precum stabilitatea politica, reformarea clasei politice, o buna guvernare, transmite NewsIn.

Antonescu a dat citire hotararii adoptate in unanimitate de Biroul Politic Central al PNL, care pune accent pe:

  1. Crearea unei majoritati parlamentare pentru sustinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis;
  2. Elaborarea unui program de guvernare care sa scoata Romania din criza;
  3. Sustinerea lui Mircea Geoana in turul II al alegerilor prezidentiale, in conditiile in care se va negocia si se va semna un acord politic bazat pe principii fundamentale ale PNL.

Obiectivele majoritatii:

  • Scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala;
  • Asigurarea stabilitatii politice si institutionale a Romaniei;
  • Asigurarea bunei guvernari a Romaniei bazate pe principiile competentei, transparentei, corectitudinii si cheltuirii eficiente si transparente a banului public;
  • Reformarea clasei politice prin promovarea unor lideri politici responsabili si dedicati interesului public;
  • Refacerea prestigiului international al Romaniei.

UDMR se alatura majoritatii

PNL si UDMR au semnat, tot ieri, protocolul prin care se angajeaza sa sustina un candidat la functia de presedinte al Romaniei, sa formeze o majoritate parlamentara pentru asigurarea unei guvernari stabile, din care sa faca parte ambele formatiuni, si sa-l sustina pe Johannis in functia de premier. "Opinia unanima a colegilor din teritoriu a fost pe o colaborare stransa, corelare stransa si, la urma urmei, o intelegere cu PNL. Ne corelam si ne consultam atat in ceea ce priveste sustinerea unui candidat pentru Presedintie si, in primul rand - as zice eu ca este problema cea mai arzatoare -, formarea unei majoritati guvernamentale. (...) Colegii nostri din teritoriu, in unanimitate, sunt de acord ca in continuare va trebui sa il sustinem pe Klaus Johannis si ca este o solutie foarte buna", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, dupa sedinta Consiliului consultativ al presedintilor organizatiilor teritoriale.

Amintiri din 2007?

Traian Basescu a declarat ca se bucura ca s-a realizat "aceasta mare alianta impotriva presedintelui", formata din PSD, PNL si UDMR, precizand ca asteapta ca si PRM sa li se alature pentru a forma aceeasi alianta care l-a suspendat pe seful statului in 2007. "Pe mine ma bucura ca s-a realizat aceasta mare alianta impotriva presedintelui, PSD, PNL, UDMR si astept si Romania Mare ca sa formeze exact alianta de la referendumul de suspendare, actiune care a fost generata exact de lucruri pe care le-am facut si care tineau de o abordare de dreapta. Supararea atunci a fost legata de condamnarea comunismului, de transferul dosarelor securitatii la CNSAS si de discursul meu din Parlament in care spuneam clasei politice ca trebuie sa se reformeze prin introducerea votului uninominal, prin Parlament unicameral si asa mai departe", a declarat seful statului, potrivit NewsIn.

Boc: PNL, PSD si UDMR au infiintat Agentia de tranzactionare a voturilor romanilor

Presedintele PDL, Emil Boc, a afirmat ca cele trei partide s-au aliat pentru a-si servi propriile interese, nu pentru a pune in aplicare decizia romanilor exprimata prin referendum. "PNL, PSD UDMR nu au inteles nimic din lectia pe care au primit-o de la romani la referendumul penbtru suspendarea presedintelui, in 2007 si reproduc acelasi comportament. Azi au infiintat Agentia de tranzactionare a voturilor romanilor spre dispretul romanilor si a democratiei", a spus Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa sustinute marti. "Liderii lor nu au facut altceva decat sa demonstreze ca ii intereseaza doar propriile interese si nu sa respecte vointa romanilor", a precizat Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.