Cele trei posturi de televiziune: TVR, Realitatea si Antena3, care au semnat miercuri un acord pentru realizarea a doua dezbateri cu candidatii la Presedintie, au decis sa anuleze emisiunea la care urmau sa participe principalii sapte candidati, din cei 12.
Televiziunea Romana a anuntat ca dezbaterea televizata la care urmau sa participe, de la ora 19.30, sapte candidati la presedintie nu mai putea sa-si atinga scopul, dupa ce patru participanti au refuzat sa mai vina la emisiune. "Televiziunea Romana, Realitatea TV si Antena 3 au luat act de refuzul a 4 din cei 7 candidati la functia de presedinte al Romaniei de a participa la dezbaterea televizata organizata la sediul TVR de catre cele trei societati de media. In consecinta, consideram ca, in aceste conditii, o asemenea emisie nu mai putea sa-si atinga scopul propus", precizeaza reprezentantii TVR intr-un comunicat de presa.

Mare suparare intre candidati

Presedintele PNL Crin Antonescu a criticat faptul ca TVR a actionat la ordinul lui Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si Mircea Geoana si a considerat inacceptabil un astfel de demers din partea unei institutii platita de contribuabili. "In conditiile in care Sassu, care conduce TVR, care e a contribuabililor, nu a lui Hrebenciuc si a lui Mircea Geoana, actioneaza pur si simplu la ordinul acestora, cred ca acest lucru nu e acceptabil. Nu am niciun fel de problema sa discut cu toti candidatii, inclusiv cu Vadim Tudor sau Becali. Caraghioslacurile lui Vadim Tudor ca am predat socialism stiintific (...), toate celelalte aberatii au un raspuns si el poate fi dat. Numai ca, in aceasta dezbatere, Geoana nu a avut curaj sa vina fara domnii Vadim si Becali, pe care i-a adaugat ulterior. Consider ca este inacceptabil. Consider ca, daca Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si toti cei care-i ajuta chiar cred ca vor pune mana in gatul intregii tarii, in gatul tuturor candidatilor, cu sondaje false, care sunt din alta perioada, pe care le publica si acum fara sa le precizeze data, si ca, fortand aceste lucruri, vor reusi sa-si scoata manechinul presedinte fara a-l pune niciodata in postura de candidat care sa se intaneasca cu ceilalti, eu ma indoiesc", a afirmat Antonescu.

La randul sau, liderul PSD Mircea Geoana a afirmat, la plecarea de la sediul TVR, ca "exista o frica de confruntare" cu el si ca "niste oameni mici, cu gelozii mici si cu ambitii mici" au aruncat in aer un proiect propus de trei televiziuni. Intrebat daca accepta o confruntare cu candidatul PNL si PDL vineri, tot la TVR, candidatul PSD a declarat ca "Orice este posibil (...) Din punctul meu de vedere o campanie cu dezbateri de candidati este necesara, ar fi nefiresc sa mergem in turul doi fara ca ceilalti contracandidati sa-si poata spune un punct de vedere in fata televiziunilor acestei tari. Lumea a vazut ca de fapt exista o frica de confruntare cu mine ...". Geoana a tinut sa precizeze ca este deschis pentru orice fel de confruntare. "Iata cum niste oameni mici, cu gelozii mici si cu ambitii mici arunca in aer un proiect care ar fi insemnat poate, la 20 de ani de la Revolutie, un pas inainte pentru un model de campanie mai democratic, mai occidental, mai putin balcanic".

Presedintele Traian Basescu a cerut TVR "sa iasa imediat" de sub controlul lui S.O.Vantu si Dan Voiculescu, iar presedintelui TVR, Alexandru Sassu, sa nu mai subordoneze Televiziunea publica PSD, partidului condus de Mircea Geoana, calificandu-l pe Sassu un "nou mogul". "Este evident ca Mircea Geoana nu poate supravietui doar cu sustinerea mogulilor Vantu si Voiculescu si a trusturilor lor de presa, are nevoie, pentru a avea minime sanse sa intre in turul doi, si de sustinerea televiziunii publice, transformata peste noapte in televiziune mogulizata", a declarat seful statului intr-o interventie de la sediul sau de campanie in care a criticat asocierea TVR cu RTV si Antena 3, precum si cu invitarea lui George Becali si a lui Vadim Tudor la confruntarea finala electorala. Basescu a mai spus ca presedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, s-a "mogulizat" si a subordonat televiziunea publica intereselor PSD si ale candidatului sau, Mircea Geoana. [Basescu: "Constat ca avem un al treilea mogul in trusturile media, Alexandu Sassu"]

Negocierile esuate in vederea organizarii unei dezbateri electorale pentru prezidentialele de duminica au fost catalogate de Traian Basescu drept un "incident", de care s-a declarat dezamagit, in conditiile in care criticile sefului statului s-au indreptat spre presedintele TVR, Alexandru Sassu, fost deputat PD si apoi PSD. Basescu a explicat ca si el, si staff-ul sau de campanie au fost de acord cu varianta unei intalniri intre primii trei candidati in ordinea plasarii in sondaje, apoi si cu varianta in cinci: Toti cei 12 candidati prezenti intr-o singura emisiune ar fi fost o varianta potrivita, in opinia lui Traian Basescu, la inceputul campaniei, iar organizarea unei astfel de confruntari, a mai spus Basescu, ar fi trebuit sa-i apartina Televiziunii publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.