Presedintele Basescu a declarat ca va cere dupa alegeri sa fie desecretizate documentele despre Omar Hayssam care nu mai au valoare operativa, pentru a opri intoxicarile de la televiziuni, el adaugand ca are informatii ca sirianul a contactat, prin interpusi, dupa fuga din Romania politicieni romani.
"Atunci cand am fost informat ca suspect de organizarea initiala a rapirii este Omar Hayssam, am cerut toata documentatia despre Omar Hayssam. S-ar putea, daca va fi nevoie, sa mergem la desecretizarea acestei documentatii pentru ca nu o sa mai rabd mult intoxicarile pe care le fac televiziunile lui Vantu si Voiculescu", a sustinut Traian Basescu ieri, la emisiunea "Nasul", de la B1TV, relateaza NewsIn.

Basescu a aratat ca in aceasta documentatie se pot vedea cel putin 11 documente in care presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu, a fost informat despre ilegalitatile pe care le comite Omar Hayssam. "Ati fi gasit peste 50 de informari trimise lui Adrian Nastase, ministrului de interne, sefului senatului, domnului Vacaroiu, cu privire la ilegalitati si suspiciuni de ilegalitati comise de Omar Hayssam. Ati fi gasit tot atatea informari, documente ale serviciului de informatii care aratau oamenii din PSD cu care domnul Omar Hayssam avea legaturi stranse", a aratat seful statului. Seful statului a criticat faptul ca "acesti oameni" vin acum si il acuza pe presedinte ca "nu stiu ce a facut cu Omar Hayssam, cand de fapt este un joc intre un domn procuror, intre un domn condamnat care e Omar Hayssam, un joc special ca sa iasa dialogurile astea in presa pentru a se acoperi".

"Dupa ce trece campania cred ca este necesar sa fac publica aceasta baza de date pentru a stopa marsavia pe care televiziunile lui Vantu si Voiculescu o fac", a reiterat Basescu.

Presedintele a aratat ca, in conditiile in care fostul sef al statului Ion Iliescu a primit 11 informari in legatura cu activitatea criminala- criminalitate economica-a lui Omar Hayssam, sirianul nu a lipsit din delegatiile oficiale, fiind prezent in cel putin 20 de astfel de deplasari.

"Pot sa inteleg ca domnul Ion Iliescu l-a luat pe Omar Hayssam, dar paradoxal, si Munaf a fost partenerul de deplasari al domnului Ion Iliescu, deci cel care a fost ghidul ziaristilor in Irak, Mohamad Munaf, a fost partenerul de protocoale de stat al domnului Ion Iliescu alaturi de Omar Hayssam. Mai mult decat atat, putea fi de inteles ca un presedinte pleaca de la prezumtia de nevinovatie, ,<domnule, este nevinovat pana va fi condamnat>>, dar este foarte greu de justitificat de ce il iei pe Mohamad Munaf si pe Omar Hayssam nu numai in vizitele in statele arabe", a spus Basescu, sustinand ca este greu de inteles de ce Hayssam si Munaf, alaturi de sotii s-au deplasat, in avion cu presedintele Romaniei la vizita din China sau din Federatia Rusa."Dar ca sa radem toti, la formul romano-german domnul presedinte Iliescu il invita pe Omar Hayssam si nu pe Johannis, domnule, pe care acum il sustine", a spus seful statului ironic.

"Va asigur ca voi cere celor care su secretizat aceste documente sa le faca publice pentru ca ele nu mai au valoare operativa acum", a subliniat Basescu, aratand ca sunt alte documente care au acum valoare operativa, cele cu politicienii cu care Hayssam a luat legatura dupa ce a fugit in Siria. "Alea sunt de mare interes, cum soferul lui Omar Hayssam se ducea cu mesaje la un politician, la altul si asa mai departe. Ce a fost pana la rapire poate fi desecretizat, si vom vedea daca dupa alegeri o sa le placa", a spus Basescu. El a negat ca ar fi "Profesorul", asa cum sugereaza presupuse scrisori ale sirianului ajunse in presa. "Nu sunt Profesorul, nu ma ocup cu asa ceva", a precizat presedintele.

Seful statului a subliniat ca nu va regreta niciodata ca a fost cel care a condus celula de criza in cazul rapirii celor trei jurnalisti in Irak, aratand ca nu putea lasa nimanui altcuiva responsabilitatea recuperarii ziaristilor, "pentru ca la fel de bine se putea sa nu fie recuperati".

"Au contribuit foarte multi oameni la aflarea informatiilor unde sunt, a dat Dumnezeu si au putut fi recuperati, dar sa nu credeti ca eu m-am asezat in fruntea acestui conclav al structurilor de securitate in primul rand stau in mod obisnuit la CSAT, sunt si toate structurile de securitate, deci nu era ceva nou, dar pe de alta parte aveam sefii de servicii, si eu ii rog sa ma scuze daca spun un lucru nepotrivit, dar sefii de servicii erau inca cei numiti de domnul Ion iliescu, si atunci am spus <<cu acesti oameni trebuie sa lucrez direct si informatiile toate sa se adune in fata mea>>", a spus Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.