Presedintele Traian Basescu a declarat ieri seara ca "se pare ca iesim din recesiune", estimand ca Romania isi va relua cresterea economica in primul trimestru al anului 2010.
"Se pare ca iesim din recesiune. Avem in septembrie fata de august o crestere a productiei industriale cu 21,3%, avem o crestere in constructii cu 13,2% fata de august, avem o crestere in comertul cu autovehicule de 2,8%. Avem si sectioare cu scadere, dar agricultura in septembrie este cu 1%, nu fata de august 2009, ci cu 1% plus fata de august-septembrie 2008”, a precizat Traian Basescu la postul public de televiziune, conform NewsIn.

Seful statului a mai aratat ca estimeaza ca Romania isi va relua cresterea economica in primul trimestru al anului 2010. "Cred ca vom avea o scadere economica sub minus 8% in trimestrul trei, ceea probabil ne va duce la reluarea cresterii economice undeva in trimestrul I al anului 2010. Iesim din recesiune fara Guvern", a spus seful statului.

Legat de actuala situatie a Guvernului, presedintele a spus ca ministrii Cabinetului Boc nu pot fi numiti in continuare interimari dupa ce le expira aceste mandate, portofoliile lor urmand a fi preluate, pana la validarea unui nou Cabinet, de secretarii de stat din ministere.

"Nu se pot numi in continuare ministri din Cabinetul Boc ca ministri interimari, ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat", a explicat Basescu, referindu-se la ministrii ale caror mandate sunt pe cale sa expire.

Basescu a mai precizat ca, in cazul in care Parlamentul invalideaza si Cabinetul propus de Liviu Negoita, va desemna un al treilea premier inainte de alegerile prezidentiale, subliniind ca nu are in vedere dizolvarea Legislativului.

"Daca nu primeste votul Parlamentului trebuie sa vin cu un al treilea premier, dar aici discutam de situatia in care toti ar vota. Daca nu primeste votul, vin cu un al treilea premier, va asigur ca nu astept validarea in 21 decembrie, ci, avand in vedere obligatia mea constitutionala, avand in vedere urgenta de a avea un Guvern, nu voi astepta pana pe 21. Daca acest Guvern maine ar primi un vot de respingere in Parlament, as desemna un al treilea premier", a comentat acesta.

Intrebat daca l-ar desemna din nou pe Liviu Negoita, seful statului a tinut sa precizeze ca respecta Parlamentul si nu doreste sa-l sfideze facand acest lucru. "Nu ma joc sa dublez, adica nu merg pe ideea de sfidare a Parlamentului. Voi cauta o a treia varianta. Votul cand se da impotriva unui Cabinet, se da impotriva premierului", a spus Basescu.

Seful statului a spus ca este "inca optimist" ca Guvernul Negoita va trece de votul Parlamentului. "Eu inca sunt optimist ca in tara asta exista responsabilitate la nivelul Parlamentului. Nu vad de ce nu ar instala Guvernul acum, pentru ca avem obligatii de rezolvat. La alianta pe care au constituit-o pot darama Guvernul dupa alegerile prezidentiale", a spus Basescu, referindu-se la "alianta de la Grivco", care a refuzat dialogul cu premierul desemnat si a anuntat ca isi mentine optiunea pentru Klaus Johannis.

Traian Basescu a spus ca nu are de gand sa-i retraga mandatul lui Liviu Negoita.

Seful statului a subliniat, de asemenea, ca nu are in vedere dizolvarea Parlamentului, in cazul in care va obtine un nou mandat. "Avand in vedere alte considerente, eu plec de la nevoie de a da un Guvern pe timp de criza, nu analizez in acest moment posibilitatea dizolvarii Parlamentului, ci, daca nu va trece Guvernul Negoita, voi desemna un alt premier", a spus seful statului.

Basescu a subliniat ca, daca obtine un nou mandat si Parlamentul a refuzat deja doua propuneri de premier, are dreptul sa dizolve Legislativul. "Nu se reseteaza nimic, intervalul de 60 de zile presedintele il poate prelungi si decide, cand decide, daca decide dizolvarea Parlamentului. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma, ori intr-un Guvern, ori in alegeri anticipate. Dar vorbind serios, nu am in vedere dizolvarea Parlamentului", a spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.