Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat duminica ca PSD este mai compatibil cu PNL decat cu PDL in formarea unui Guvern si ca ar prefera ca o coalitie intre social-democrati si liberali sa existe dincolo de mandatul actualului Parlament.
Intrebat intr-o emisiune electorala a Realitatii TV ce Guvern ar prefera si ce premier ar desemna daca va ajunge presedinte, Mircea Geoana si-a exprimat optiunea pentru o coalitie cu PNL, exprimandu-si speranta ca cele doua partide vor da un semnal in acest sens dupa primul tur al prezidentialelor. "Eu vad lucrurile in doua trepte: cred ca va exista, sau sper ca va exista un inceput de clarificare dupa turul unu. Daca evident dupa turul intai va exista un inceput de conturare a unei majoritati, sa spunem cu PNL cu care azi pare sa fie mai natural, mai usor, mai firesc, avem o relatie de colaborare in Parlament din anii precedenti si una mai recenta de cateva saptamani, care se deruleaza destul de bine in ciuda competitei electorale....daca, dupa turul intai - sa spunem ca merg eu in turul doi - va exista o decizie a PNL si PSD de a da inca de atunci da un semnal pentru o anumita majoritate, lucrurile sunt simple, daca nu, nu", a declarat Geoana, adaugand ca va incerca atunci sa caute solutii pentru alta majoritate. El a mai spus ca, daca va deveni presedinte, va fi interesat ca "partidele parlamentare sa inteleaga ca avem nevoie rapid de un Guvern" si ca ambitia lui e de a avea un Guvern pana la Craciun pentru a se relua relatia cu FMI, potrivit NewsIn.

In studioul emisiunii se afla si seful de campanie al PNL, Romeo Stavarache, care l-a intrebat pe Geoana ce va face daca Traian Basescu castiga un nou mandat, ii propune lui sa devina premier in schimbul acceptarii unui nou Guvern PDL-PSD. Geoana a exclus aceasta posibilitate, spunand ca PSD are o experienta neplacuta cu actualul presedinte pe care nu vrea s-o repete. "Noi suntem un partid care odata ce ne-am vaccinat nu mai mergem a doua oara in astfel de combinatii. Cu Traian Basescu niciodata colaborare! Eu va spun despre mine, la modul cel mai serios, niciodata cu Traian Basescu! Mi s-a luat" Nu respecta cuvatntul dat. Nu e un om cu care sa mergi intr-un parteneriat pe termen lung, iti baga cutitul pe la spate cu mare voluptate", i-a raspuns prezidentiabilul PSD.

De asemenea, Stavarache a dorit sa afle daca, in calitate de presedinte, Geoana va mentine propunerea majoritatii actuale si-l va propune pe Klaus Johannis premier. Geoana nu a exclus sa faca acest gest, dar a spus ca trebuie luat in calcul ca cele doua partide pot veni, fiecare, cu alte propuneri. "Eu am fost foarte onest cu dl Johannis si i-am spus: << nu va putem garanta ca aceasta majoritate va putea sa va garanteze si un post de prim-ministru si dupa alegeri>>. (...) Este un om care a facut un gest pe care eu il apreciez: si-a pus la bataie reputatia, este primarul unui oras care a facut un lucru extraordinar, <<Sibiu Capitala Culturala Europeana>>. Daca in negocierile PSD-PNL veti ajunge la concluzia ca dl. Johannis este cea mai buna formula atunci eu cu mare dragoste vin catre formula propusa. Daca vine PNL cu alta propunere atunci ne uitam cu interes la ea, daca vine PSD cu alta propunere ne vom uita la ea", a spus liderul social-democrat.

Mircea Geoana a mai sustinut ca, daca aceasta majoritate se va forma, si-ar dori sa tina mai mult decat mandatul care a mai ramas al actualului Parlament. "Exista pentru noi si pentru electoratul nostru o mai mare compatibilitate cu PNL, dar nu decid eu pentru alte partide si nici presedintele nu poate sa impuna partidelor o majoritate pe care nu o doresc. Din punctul meu de vedere as vrea ca aceasta majoritate care se degaja la inceput de drum nou pentru presedinte, sa fie una care sa aiba cat mai multa continuitate. De aceea daca am putea ajunge la o constructie dincolo de cei trei ani, pana in 2012, eu as fi in favoarea unei constructii pe termen ceva mai lung. As prefera sa am continuitate in proiecte publice, bugetare multianuala, as vrea sa stiu ca nu mai sunt cinci ministri ai agriculturii in cinci ani, sa ajunga protestele crescatorilor de animale la Cotroceni", a conchis presedintele PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.