Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri la Buzau ca seful statului "se mai preface o data ca face consultari cu partidele" si ca Traian Basescu nu poate fi crezut atunci cand vorbeste de formarea de coalitii de guvernare deoarece si-a "tradat" si "injunghiat" toti partenerii politici.
"Astazi (joi, n. red) se discuta la Bucuresti, dupa votul de ieri (miercuri, n. redf) din Parlament, despre viitorul prim-ministru si actualul presedinte se mai preface o data ca face consultari cu partidele si cu majoritatea din Parlament. De aici, din acest mic oras, din Baraganul buzoian, de la Pogoarele, va spun ca trebuie deja sa ne pregatim de instalarea unui nou Guvern peste patru saptamani si trei zile cand de Mos Nicolae Romania va avea un nou presedinte si pana de Craciun un nou Guvern", a declarat Geoana, completand ca "mascarada aceasta trebuie sa inceteze". Geoana a facut aceste declaratii inainte de anuntul oficial al Presedintiei ca Traian Basescu cheama formatiunile, minoritatile si parlamentarii independenti la consultari.

"Ieri (miercuri, n. red) in Parlament am reusit sa facem un lucru bun. Nu trantirea Guvernului Croitoru, pentru ca lumea stia ca n-are cum sa treaca, pentru ca a fost un om care a fost practic ademenit de Traian Basescu si sacrificat in piata publica, asa cum Traian Basescu si-a sacrificat toti aliatii si partenerii de cand face politica", a comentat Geoana votul de miercuri din Parlament.

Liderul PSD a subliniat soarta tuturor coalitiilor pe care le-a incheiat Basescu in numele PDL cu PC, PSD, PNL si UDMR de-a lungul timpului. "Cei care aveti amintirea momentelor din 1997-2000: PD-ul si Traian Basescu au fost in alianta cu CDR-ul, cu taranistii, cu liberalii... Cine a tradat? PD-ul si Traian Basescu. Si-au injunghiat pe la spate toti partenerii. Mai tineti minte in 2005? A avut o majoritate, a alianta cu PNL. I-a avut si pe UDMR, i-a avut si pe cei de la PUR alaturi de el. Ce le-a facut? I-a tradat si i-a injunghiat pe la spate. Si vine acum si lanseaza inca o invitatie catre liberali, poate catre PSD, poate catre UDMR. Cine il mai crede pe Traian Basescu ca este capabil sa-si respecte cuvantul dat?", s-a intrebat Geoana retoric.

Presedintele Traian Basescu a trimis joi o scrisoare presedintilor partidelor parlamentare, liderului Grupului minoritatilor nationale reprezentate in Parlament si grupului parlamentar al independentilor, invitandu-i la consultari pe subiectul desemnarii unui nou premier, informeaza Presedintia. Anterior acestui anunt, Presedintele Traian Basescu a declarat la Realitatea FM, ca optiunea sa este pentru un Guvern de dreapta PDL-PNL cu premier de la partidul cu cel mai mare numar de mandate in Legislativ, conditia fiind ca PNL sa renunte la exigenta de a da premierul.


Geoana vorbeste de o "mana de sprijin" din partea PSD pentru PNG si PRM

Geoana a mai adaugat ca scopul sau, ca viitor presedinte, este sa existe o puternica majoritate in Parlament, spunand ca vrea sa intinda o mana de sprijin si pentru partidele neparlamentare, PNG si PRM.

"Scopul meu este sa putem sa cream o puternica majoritate in Parlament, dar si o foarte mare majoritate in afara Parlamentului, intinzand o mana de sprijin pentru partidele neparlamentare: catre PNG, catre PRM. Si chiar si celor de la PDL, care fara Basescu ar putea redeveni un partid frecventabil. Rolul unui presedinte este sa-i adune pe toti in jurul sau si asta am sa fac ca presedinte al Romaniei. (...) Unitatea in acest moment reprezinta bunul cel mai de pret pe care il avem si va chem in jurul meu sa ne unim fortele pentru ca acum este greu si vom depasi acest moment numai impreuna", a declarat Geoana, in orasul Pogoanele din judetul Buzau, sugerand ca ar astepta sprijin de la cele doua formatiuni daca va intra in turul doi. De altfel, Geoana l-a amintit in discursul sau si pe primarul localitatii, precizand ca face parte din PNG.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.