Finalizarea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, privite cu optimism de presedintia olandeza in exercitiu a UE si citata de o parte a mass-media ungare, a provocat reatii negative din partea opozitiei de la Budapesta, potrivit RADOR. Stirile difuzate miercuri seara de la Bruxelles, legate de incheierea din punct de vedere tehnic a tratativelor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, urmand consfintirea politica la summitul din 16-17 decembrie, au fost preluate de majoritatea mediilor de informare si primite cu satisfactie de guvernul ungar, care a sprijinit intergarea Romaniei in familia europeana si pentru ca acesta este intersul major al Ungariei din pricina existentei in tara noastra a celei mai numeroase comunitati maghiare din toate statele vecine.

Opozitia ungara insa a recurs la o forma de protest neconventionala care vizeaza blocarea aderarii Romaniei la UE. Membrii Fidesz au plasat ieri in Piata Eroilor trei figuri cu chipurile copiate, ale ministrului socialist cu probleme de integrare, Etele Barat, ministrului mediului, Miklos Persanyi si a premierului Ferenc Gyurcsany, avand in fata un cos de rachita din care "ofera spre vanzare la pret redus apa de baut cu cianuri si peste otravit cu cianuri". Imaginea a fost reprodusa si in cotidianul opozitiei "magyar Nemzet", sub titlul "Daca Gyurcsany si ai lui nu intervin, Ungaria este amenintata de poluarea cu cianuri". Forurile europene au precizat la tratativele de aderare ca, in privinta proiectelor exploatarii miniere de la Rosia Montana, nefiind vorba de o lucrare aprobata, acest subiect nu poate constitui tema de discutie a tratativelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.