Partidul Initiativa Nationala (PIN) solicita demisia ministrului Justitiei, Monica Macovei sau, in cazul refuzului, demiterea ministrului de catre premier, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale unele articole din pachetul de legi privind reforma justitiei, a declarat ieri liderul PIN, Aurelian Pavelescu (foto).

"PIN isi motiveaza demersul prin faptul ca ministrul si-a asumat responsabilitatea promovarii legilor in conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, iar magistratii din intreaga tara au contestat constitutionalitatea proiectului in mod vehement, inainte de promovare", a declarat deputatul independent. Pe de alta parte, el a reamintit ca o serie de oficiali europeni au criticat aceasta initiativa a Executivului lovindu-se, in schimb, de atacuri nejustificate din partea ministrului Justitiei.

"Monica Macovei trebuie sa isi asume personal esecul, actiunile sale de contestare a deciziei Curtii, cu atat mai grave, indicand dispretul sau pentru statul de drept si pentru principiul suprematiei legii si a Constitutiei. Atitudinea ministrului diminueaza sansele Romaniei de aderare in UE la 1 ianuarie 2007", a spus Aurelian Pavelescu.

PIN isi va asuma responsabilitatea de a obtine sprijin in Parlament in vederea declansarii procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in conditiile in care presedintele va mai sustine "actiunile neconstitutionale" ale ministrului Monica Macovei, a mai atentionat deputatul independent.

"PIN avertizeaza asupra pericolului contestarii deciziei Curtii de catre Coalitia aflata la guvernare, care evoca faptul ca politicienii nu sunt pregatiti sa respecte normele democratice, fiind interesati sa pastreze controlul asupra justitiei", a aratat Pavelescu. El a mai precizat ca nerecunoasterea deciziei Curtii Constitutionale reprezinta un veritabil atac lansat la adresa credibilitatii justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.