Parlamentul European a respins ieri propunerea europarlamentarului austriac, conservatorul Othmar Karas de a amana primirea observatorilor romani si bulgari.

Acestia sunt asteptati pe 26 Septembrie, asa cum s-a convenit pe 9 iunie in cadrul Conferintei Presedintilor grupurilor parlamentare din Parlamentul European. Ieri, inaintea discutarii motiunii, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn a declarat ca este preferabila comunicarea cu parlamentarii celor doua tari si de aceea s-ar impune invitarea acestora la timp.

"Este mai bine ca parlamentarii sa-si inceapa activitatea de observatori, pentru ca, intorcandu-se acasa, in tarile lor, sa informeze si sa imbunatateasca drumul aderarii", a afirmat comisarul Olli Rehn. Rehn a mai declarat ca in drumul spre UE, fiecare zi, fiecare saptamana conteaza. Referitor la Romania, comisarul pentru extindere a mentionat ca "progresul in domeniul justitiei, a afacerilor interne, concurenta, mediu si agricultura va fi crucial."

Desi miercuri seara, Partidul Popular European si cei 26 de euro-parlamentari conservatori si-au retras sprijinul pentru motiunea lui Karas, vocile critice din PPE nu au tacut ieri in plenul Parlamentului European. Crestin-democratii germani, printre care si Markus Ferber, au continuat sa sustina ca preluarea observatorilor inainte de ratificarea tratatului de aderare ar fi un semnal gresit.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.