Presedintele PNL, Crin Antonescu, promite ca ar respecta Constitutia in desemnarea premierului, dincolo de preferintele personale, si l-ar propune ca prim-ministru chiar si pe Traian Basescu, daca acesta ar fi optiunea majoritatii partidelor
"Intre a-mi respecta o promisiune si a respecta Constitutia, voi alege totdeauna sa respect Constitutia. Promisiunea mea incalcata ma deznonoreaza pe mine, dar incalcarea Constitutiei este un delict si un atac la toti ceilalti si la regimul democratic", a fost raspunsul lui Crin Antonescu, confruntat cu situatia ipotetica in care, odata ajuns presedinte al Romaniei, nu ar mai gasi majoritatea parlamentara care sa-l sustina pe Klaus Johannis ca premier, relateaza NewsIn.

Prezidentiabilul PNL a explicat la Realitatea Tv ca, daca ar castiga alegerile, va proceda "asa cum scrie la Constitutie" si va initia o consultare cu grupurile parlamentare, in incercarea de a gasi o majoritate - cea care exista acum ori alta - pentru solutia Klaus Johannis. "Daca insa vin partide care reprezinta o majoritate din Parlament si-mi spun limpede, oficial si se pronunta in mod clar: optiunea noastra este - hai sa spunem, prin absurd - Traian Basescu, il desemnez pe Traian Basescu, in ciuda optiunilor mele, in ciuda placerilor mele, pentru ca trebuie sa respect niste reguli", a exemplificat Antonescu pana unde ar merge in respectarea Constitutiei.

Totusi, liderul PNL a tinut sa argumenteze de ce considera ca Johannis va fi premier daca el insusi va ajunge presedinte: "pentru ca daca am reusit din conditia de lider al unui partid care nu e majoritar in Parlament sa determin colegii mei din celelalte partide sa se uneasca in jurul unei solutii rationale, cu atat mai mult am convingerea ca din pozitia de presedinte, respectand intocmai Constitutia, o voi reusi".

In ceea ce priveste un eventual Guvern Johannis, Antonescu ar cere "un angajament foarte precis, nemtesc, cu obiective ale guvernarii la care se angajeaza, accepate si de partidele politice". Acesta si-a aratat convingerea ca, in situatia in care criteriile de performanta nu sunt atinse "in niste termene rezonabile", Johannis ar fi primul care renunta. "Daca nu, eu ca presedinte fac apel la onoarea pe care contez, pe care o garantez a primului-ministru Klaus Johannis si ii cer demisia", a mai comentat prezidentiabilul PNL.

  • Antonescu reafirma ca intra in cursa pentru Cotroceni pentru un singur mandat

Prezidentiabilul PNL si-a intarit o declaratie facuta in urma cu cateva luni de zile, sustinand ca doreste sa candideze doar pentru un singur mandat, argumentand decizia cu doua motive: "Pe de o parte, cred ca e nevoie de un presedinte al Romaniei care sa fie, in mod declarat si asumat, eliberat de suspiciunea ca tot ceea ce face sau spune ca presedinte sta sub intentia electorala al obtinerii unui nou mandat. In al doilea rand, pentru ca lucrurile pentru care vreau sa fiu presedinte al Romaniei se pot face intr-un mandat sau nu. Nu sunt lucruri care sa fie explicate pe jumatate, facute pe jumatate si care sa mai trebuiasca un mandat", a explicat acesta.

"Asa cum am mai spus, spun foarte limpede, raspicat, ca eu candidez pentru un mandat si numai un mandat. Daca cineva dintre cei care au incredere in mine mi-ar spune «bine, dar e pacat sa faci un mandat bun, sa reusesti lucrurile pe care ti le propui si sa nu continui», am sa-i raspund ca daca eu reusesc lucrurile pe care mi le propun, la capatul mandatului meu in Romania vor fi categoric alti oameni politici capabili sa fie buni presedinti ai Romaniei", a conchis presedintele PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.